Заведенията затворени в 18 държави от ЕС заради пандемията

Сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Pixabay

В останалите работят при строги ограничения

Общо 18 или две трети от страните в Европейския съюз (ЕС) са затворили заведенията си като част от противоепидемичните мерки за борба с COVID-19.

Ресторантите и кафенетата в едни от най-засегнатите от пандемията държави – Италия и Испания, са с ограничено работно време. Макар Румъния да е на 11-то място по общ брой на заболелите, обектите в страната работят, пише „Монитор”.

За да продължат своята работа, заведенията на територията на Ботуша трябва да спазват строги правила. Сред тях е изискването за максимум четирима души на маса и край на работния ден още в 18:00 часа.

Ограниченията обаче не се харесват на представителите на бизнеса в страната, част от които останаха отворени след „вечерния си час” в знак на протест.

В Испания работното време се оказва далеч по-либерално – гражданите могат да хапват традиционната паеля в някой ресторант до 21:00 часа, като обектите работят с не повече от 50% от капацитета си.

Подобна е и ситуацията във Финландия, където „кепенците хлопват” в 23:00 часа, обслужването пък става при наполовина от максималния брой на местата в заведението.

В Естония се работи при едва четвърт от местата за посетители, и то до 19:00 часа.

Сред останалите страни, в които бизнесът функционира, се нареждат Румъния, Словакия, Швеция, Малта и Кипър.

Всички те също работят при намален капацитет, работно време или при спазване на социална дистанция.

Списъкът на страните със затворени бизнеси обаче е далеч по дълъг – цели 18. Докато в някои страни като Австрия, Нидерландия и Дания засега принудителното затваряне е с крайна дата първата седмица на месец февруари, в други служителите в заведенията ще си останат у дома поне до 1 март.

Според последните разчети и у нас ресторантите ще могат отново да приемат клиенти не по-рано от началото на март. Решението обаче доведе до протест пред Министерския съвет, който събра браншовици от цялата страна.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *