Заведенията във Виена ще регистрират посетителите

Сподели статията с твоите приятели:

Всички заведения във Виена са длъжни да записват данните на посетителите си, а информацията ще се пази 4 седмици. Мярката влиза в сила от понеделник, 28 септември и ще важи до края на годината. Регистрацията е нужна за по-лесно откриване на огнищата на коронавирусни инфекции COVID-19. Австрия затяга режима за идващи от България и Балканите

В заведенията ще се раздават формулярите, които гостите ще попълват собственоръчно. Няма да се правят общи списъци, за да не е видно колко хора са посетили заведението и за да се запази тайната на личните данни, обяви кметът на Виена Михаел Лудвиг, цитиран от австрийски медии.

В случаите, когато бъде установено заразено с COVID-19 лице, собствениците на заведенията са длъжни да предоставят на властите събраните в съответния ден формуляри, за да бъдат уведомени клиентите за възникналата опасност от зараза и да се вземат съответните мерки. За отказалите да прилагат новата наредба са предвидени санкции.

Заведенията ще са отворени за гости до 01:00 през нощта. Кметът на Виена отказва да се присъедини към 3 от австрийските провинции, в които заведенията ще се затварят в 22:00 часа. Михаел Лудвиг аргументира своето решение с увеличената опасност от частни партита и празници, които биха се организирали по домовете заради ранното затваряне на заведенията, а това само би повишило заплахата от зараза, тъй като в домашна обстановка ще се събират голям брой хора.

Заради сериозния ръст на заразените в австрийската столица германските власти я обявиха за високорискова зона. Пътуването до Виена е непрепоръчително, а връщащите се оттам ще трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус или да се подложат на безплатен тест при пристигане в Германия. Ако не го направят, остават под 14-дневна задължителна карантина. Германия затяга мерките за хора от 3 български области

Австрия не посмя да затвори ски курортите, но забрани партитата в тях, за да не се превръщат в нови огнища на COVID-19. Във ваканционните селища ще бъдат наложени строги мерки за социално дистанциране и хигиена.

Туристите трябва да стоят на разстояние най-малко един метър през цялото време, да носят маски в кабинкови лифтове и гондоли, а баровете и ресторантите ще сервират напитки и храна само на седнали клиенти. “Стоенето рамо до рамо, танците, пеенето в малки барове или барове на открито са потенциални центрове за заразяване”, каза министърът на туризма Елизабет Кьостингер.

Канцлерът Себастиан Курц обяви, че в страната е започнала втора вълна на вируса и предупреди, че следващите месеци ще бъдат трудни.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *