Жени протестираха за равни права в Кабул. Талибаните отговориха с изстрели и сълзотворен газ

Сподели статията с твоите приятели:

Десетки жени се събраха в Кабул на 4 септември на протест с искане за равни права. Талибаните отговориха със сълзотворен газ и предупредителни изстрели във въздуха. Поне една жена е ранена по време на демонстрацията, показват кадри в социалните мрежи.

Това е вторият протест на афганистански жени през последните дни в контролирания от талибаните Кабул. Участничките в демонстрацията настояват за защита на правата на жените в Афганистан, за справедливост и демокрация. По-рано жени протестираха и в град Херат.

В протеста на 4 септември участваха няколко десетки жени. Той се проведе близо до президентския дворец в столицата на Афганистан. На плакатите на участничките се виждаха надписи “Ние не сме жени от 90-те”.

Кадри в социалните мрежи, чиято автентичност е потвърдена от Радио Свободна Европа, показват въоръжени талибани да влизат в конфронтация с десетина участнички в протеста. Вижда се как жени кашлят, което е знак, че е възможно да е използван сълзотворен газ. Някои от участничките казват, че са били удряни.

Талибаните твърдът, че ще уважават правата на жените, но съгласно своята собствена интерпретация на ислямските учения. Те казват, че жените ще имат право да работят и да учат извън дома си, което им беше забранено при предишното управление на талибаните. Правозащитниците и самите афганистанци е опасяват, че групировката няма да спази обещанията си.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *