Ефектът от пандемията стигна до швейцарския шоколад

Сподели статията с твоите приятели:

Продажбите на швейцарски шоколад са спаднали с 14.3% през първите осем месеца от тази година заради пандемията от коронавирус, предизвикала криза в редица браншве като туризма, ресторантьорството и продажбите на дребно, предаде Ройтерс във вторник.

Загубите за производителите на швейцарски шоколад са били още по-големи в периода между април и юли, когато в повечето европейски страни бяха въведени строги мерки срещу заразата, ограничаващи пътуванията и събираните на хора на закрито. Тогава е отчетен спад в продажбите от 21.5%, се посоча в изявление на браншовата организация Chocosuisse, цитирано от БТА.

от пандемията стигна до швейцарския шоколад - Ефектът от пандемията стигна до швейцарския шоколад

Шоколадови крави, произведени от най-старата швейцарска шоколадова фабрика Cailler

„Над 70 процента от швейцарския шоколад се изнася и бизнесът тази година пострада особено тежко от спада при пътуванията и туризма“, отбелязват от асоциацията.

От обобщените данни става ясно още, че през месеците от януари до август продажбите на вътрешния пазар за швейцарски шоколад също са намалели, а вносът от чужбина е нараснал. Затова от Chocosuisse отправят критики срещу високите цени на суровините в Швейцария.

Швейцарският сектор за производство на шоколад е генерирал продажби за 1.787 млрд. швейцарски франка или 1.97 млрд. долара през 2019 година, допълва Ройтерс.

от пандемията стигна до швейцарския шоколад - Ефектът от пандемията стигна до швейцарския шоколад

Тенисистът Роджър Федерер по време на откриването на музея на Lindt “Дом на шоколада” на 10 септември

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *