ЕС се отказа да блокира доставки на ваксини за Великобритания след остра реакция от Острова

Сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия (ЕК) се отказа от въвеждането на забрана върху доставката на ваксини срещу COVID-19 в Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, в рамките на задействан механизъм за надзор на доставките извън границите на общността. Това се казва в разпространено в Брюксел изявление на Еврокомисията, което дойде след острата реакция на правителствата в Лондон, Белфаст и Дъблин, предадоха световните агенции.

Във вторник ЕС предупреди, че ще ограничи износа на ваксини срещу коронавирус от територията на блока. До това се стигна след съобщението на фармацевтичната компания AstraZeneca, че ще съкрати доставките на ваксината си за ЕС с 60%. Компанията обясни това с производствени проблеми, но се появиха съмнения, че тя е изнесла част от ваксините си в трети страни и това е причина за недостига за ЕС.

Уточнението на позицията на ЕК се оказа необходимо, след като информацията за рестрикции, включващи забраната за износ между Република Ирландия и напусналата ЕС заедно с Великобритания Северна Ирландия, се появиха в официални документи на Брюксел.

Основна част от преговорите за Брекзит беше свързана именно с уточняването на всички детайли около потенциалните ограничения в преминаването на границата между Р. Ирландия и Северна Ирландия. Евентуалните блокади и спорове се смятат за заплаха за мира в региона. Случаят с ваксините предизвика властта в Белфаст да обяви предвидените механизми в договора между Брюксел и Лондон за неработещи.

В крайна сметка промяна в решението на ЕС беше приветствано от Ирландският премиер Михол Мартин и първия министър на С. Ирландия Арлене Фостър.

ДПА коментира, че основната причина за сблъска са подозренията на ЕК, че Великобритания заобикаля ограниченията като пренасочва доставки на ваксини през ирландската граница към Обединеното кралство. Като доказателство затова се смята обстоятелството, че “АстраЗенека” доставя във Великобритания три пъти повече дози ваксина, отколкото в държавите от ЕС.

“Ако с преноса на ваксини към трети страни бъде злоупотребено с цел да се заобиколят ефектите от създадената система, ЕС ще обмисли използването на всички инструменти на негово разположение”, се казва в позицията на ЕК. От комисията ще поставят под надзор обема на износа от блока към Северна Ирландия.

След решението за ограниченията в сряда от събота ЕС може да налага блокиране на произведените на територията на страните членки ваксини. Изключения има за държави като Швейцария, Израел и Украйна. Решението на Брюксел беше критикувано и от страна на Световната здравна организация (СЗО).

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *