ЕС прие строги правила срещу “терористичното съдържание” в интернет

Сподели статията с твоите приятели:

Съдържание публикувано в интернет, което се счита за „терористично” по своята същност, ще бъде премахвано в рамките на един час. Това предвиждат нови правила приети от Европейския парламент вчера, предава euractiv.com.

„Тази регулация ще направи по-трудно за терористите да злоупотребяват с интернет за набиране на кадри онлайн, подстрекаване на нападения и прославяне на своите зверства”, посочва Йлва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи.

Новата регулация е критикувана от неправителствени организации като „Амнести” и „Репортери без граници”, поради страхове, че мерките могат да бъдат използвани за ограничаване на свободата на изразяване. Евродепутатите подкрепиха новата директива без гласуване, като не предложиха допълнителни изменения по споразумението от декември миналата година, постигнато от страните членки на ЕС по темата.

Според новите правила, онлайн платформите опериращи в страни от Европейския съюз ще бъдат принуждавани да премахват или да блокират достъпа до злонамереното съдържание. Ако не се съобразят с изискването, компаниите ще бъдат глобявани с до 4% от глобалния им оборот.

Това важи дори и заповедта да идва от друга държава членка на ЕС, като държавата домакин ще разполага със срок от 72 часа да прецени дали искането е обосновано и не нарушава фундаментални права.

Допуска се изключение от правилата когато съдържанието е публикувано с образователна, журналистическа, художествена или изследователска цел.

Полският евродепутат Патрик Джаки, който бе докладчик по законопроекта, го определя като „добър и балансиран текст”, който поддържа свободата на словото в интернет, като същевременно подобрява онлайн „сигурността“.

Страните членки на ЕС трябва да приемат регулацията в националните си закони през следващия месец, като мярката ще влезе в сила година след това.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *