ЕС и Великобритания се договориха да продължат да преговарят

Сподели статията с твоите приятели:

Въпреки поставения за неделя краен срок за постигане на сделка относно търговските отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит, двете страни договориха продължаване на преговорите. Това се случи след провеждане на телефонен разговор между председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън.

“Въпреки умората след почти година преговори, въпреки факта, че крайните срокове бяха пропускани отново и отново, смятаме за отговорно, към този момент, да продължим напред”, заяви фон дер Лайен в общото послание от двете страни.

Председателката на ЕК съобщи, че преговарящите ще продължат да работят, за да се опитат да достигнат до съгласие въпреки оставащото малко време. Тя добави, че преговорите продължават в Брюксел.

В петък Джонсън и фон дер Лайен заявиха, че завършването на процеса без постигане на сделка до неделя е много вероятен изход.

Външният министър на Обединеното кралство Доменик Рааб заяви, че желанието на страната е да бъде третирана като “всяка друга себеуважаваща се демокрация”.

Според испанския външен министър Аранча Гонзалес Лая става въпрос не за оценка на независимостта, а за ръководене на взаимната зависимост между двете преговарящи страни.

Официално преходният период за Брекзит трябва да приключи на 31 декември. Към момента Великобритания продължава да е част от единния пазар и да се възползва от митническия съюз, въпреки че напусна ЕС в началото на годината.

Напускането на Великобритания без сделка ще нанесе сериозен удар върху икономиките на Европа и може да постави Лондон в сериозна изолация, коментира Ройтерс.

В Обединеното кралство обявиха, че дори и с постигане на сделка, може да се окаже, че доставките за страната ще пострадат сериозно.

От Министерството на отбраната пък заявиха, че флотът е готов да се намеси в опазването на териториалните води, които са използвани за риболов от редица европейски държави.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *