ЕС да дава средства, ако се спазва върховенството на закона

Сподели статията с твоите приятели:

85 на сто от българите смятат, че ЕС трябва да предоставя средства, само ако страните членки спазват върховенството на закона. Това сочи проучване на “Евробарометър”, осъществено във всички страни-членки на Общността между 17 и 15 август. Информацията предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Приблизително същият е процентът в отговорите на гражданите в останалите страни-членки – четирима от всеки петима или 81%  са съгласни, че “ЕС следва да предоставя средства на държавите членки само при условие че тяхното правителство прилага принципите на правовата държава и демократичните ценности”.
Резултатите от проучването показват еднакво високо равнище на подкрепа за тази позиция във всички държави членки на ЕС, със сравнително малко различия.  

60 на сто от сънародниците ни са на мнение, че трябва да има ефективен контрол при отпускането на пари по плана за възстановяване “Следващо поколение ЕС”, като същевременно 69 на сто смятат, че той ще помогне на България да преодолее щетите от пандемията. 

62 на сто от българите имат положителна нагласа към ЕС, едва 18 на сто имат негативно отношение към него. 49 на сто обаче, спрямо 41 на сто в Общността като цяло изразяват съмнения, че националното правителство ще изразходва правилно средствата по плана.
Приоритетите, определени като най-важни от българските респонденти, са мерките за борба с бедността и социалното изключване –  47%, подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места – 43%, здравеопазването -40%, като действията срещу изменението на климата остават на четвърта позиция с дял от 28%, последвани от мерките за борба с тероризма и организираната престъпност – 26%.
За сравнение повечето граждани на ЕС поставят като основен приоритет борбата с изменението на климата – 43 на сто.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *