ЕП призова за бойкот на Олимпийските игри в Пекин през 2022

Сподели статията с твоите приятели:

Европейският парламент (ЕП) призова официалните лица от държавите членки на Европейския съюз (ЕС) да бойкотират Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. заради нарушенията на човешките права в Китай.

На 8 юли европейските законодатели от всички основни политически фракции приеха необвързваща резолюция с 578 гласа “за”, 29 “против” и 73 “въздържал се”.

Резолюцията призовава да бъдат отхвърлени “поканите към правителствени представители и дипломати да присъстват на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., освен ако китайското правителство не демонстрира доказуемо подобрение на ситуацията с човешките права в Хонконг, Синдзян-уйгурския автономен регион, Тибет, Вътрешна Монголия и други части на Китай”.

Белгийският парламент от своя страна прие резолюция, в която предупреждава за “сериозен риск от геноцид” срещу китайските етнически уйгури и други предимно мюсюлмански малцинства в Синдзян.

Резолюцията последва подобни изявления на администрацията на САЩ и други западни държави като Великобритания, Канада и Нидерландия.

На 7 юли Комисията по външни работи на британския парламент също призова правителството и бизнеса да бойкотират Зимните олимпийски игри, ако Китай не позволи разследване на нарушенията на човешките права в Синдзян.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *