Енчев пита Захариева: Има ли нон-пейпър, договорен между София и Скопие? Външно: Не сме го приели!

Сподели статията с твоите приятели:

Велизар Енчев пита външният министър Екатерина Захариева: Има ли нон-пейпър, договорен между София и Скопие, за който твърди в своя публикация австрийският журналист Кристиян Фердинанд?

 

 Австрийският журналист Кристиян Фердинанд, който е кореспондент на ORFза Балканите и Украйна, публикува Нон-пейпър, договорен на срещата в Берлин между министрите Никола Димитров и Буяр Османи, от македонска страна, и външната министърка Екатерина Захариева.

    В документа пише, че България ще одобри преговорната рамка за Македония и ще даде съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция до края на 2020 г.

     От своя страна Македония официално ще декларира пред членките на ЕС, че краткото име „Северна Македония“ се отнася само за политическия субект„Република Северна Македония“.

    България си запазва правото на едностранно изявление, като анекс към преговорната рамка, с което да декларира, че приема македонския език като македонски език според конституцията на Република Северна Македония.

    Македония е готова да заяви официално, че македонският език е кодифициран през 1945 година.

   България и Македония ще обърнат специално внимание на работата на Смесената експертна комисия по историческите въпроси. Германия е готова да подкрепи дейността на Комисията, споделяйки най-добрите практики и методи на работа.

  България и Македония ще потвърдят чл.11 от Договора за приятелство, вкл. и малцинствените въпроси, като ще вземат ефикасни мерки за прекратяване на пропаганда от институции и агенции и за обезсърчаване на частни лица, които провокират насилие, омраза и други дейности, които вредят на двустранните отношения.

  В Нонпейпъра се обръща внимание на Коридор 4, както и на сътрудничеството между младите хора в двете страни… 

——————————————————–————————-

   Коментар на Велизар Енчев:

 

   Ако изнесеното от австрийския журналист Кристиян Фердинанд е вярно, това означава, че България е готова да отстъпи от първоначалната си твърда позиция към Скопие поради натиска на Германия, в качеството й на ротационен председател на Съвета на ЕС

 

    В документа не се уважава главното искане от българска страна – за българските корени на езика и етноса на Република Северна Македония. Признанието, че този език е кодифициран през 1945 г. е крайно недостатъчно, ако не се уточни, че корените му са български.

 

    Анексът за “македонски език според конституцията на Северна Македония” не е никаква отстъпка на Скопие. Този текст е вписан още в сключения през 1999 г. договор между премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски. Освен това въпросният текст е само за българска употреба и не задължава Скопие да го използва в международните организации и в комуникацията с други държави.

 

    Взаимното потвърждаване на чл. 11 от договора за приятелство и обвързването му с фразата „малцинствени въпроси“, както четем в този Нон-пейпър, е скандално. В чл. 11, който елиминира териториални претенции и намеса във вътрешните работи, думата „малцинства“ не присъства.

 

    Спорните въпроси за исторически събития и личности  (Цар Самуил, Братя Миладинови, Гоце Делчев и плеяда български възрожденци и революционерисе оставят на комисията, която е блокирана от отказа на македонските историци да признаят българския им произход. 

 

За съжаление прехвърляме решаването на политически въпроси на комисия, нямаща прерогативите да задължи държавните органи на Република Северна Македония да се откажат отфалшификацията на българската история.

 

    В сочения от австрийския журналист Нон-пейпър изобщо не се говори за редакция на антибългарските страници в македонските учебници по история и литература, което е фундаментален въпрос.

 

    Необяснимо е защо България не следва примера на Гърция. В продължение на три десетилетия Атина блокира евроатлантическият път на Скопие, но в крайна сметка постигна промяна на името и конституцията на Македония, както и пълен отказ от т.нар.антиквизация на македонската история.

 

    За разлика от Гърция българската дипломация е на път да капитулира, сега пред Берлин.

 

    С две думи – отново отстъпваме!

    Отстъпваме, като представяме поражението за победа.

 

    Затова се обръщам към МВнР с един въпрос: 

    Потвърждавате (или опровергавате) информацията на австрийския кореспондент за Нон-пейпър, договорен в Берлин между външните министри на Република България и Република Северна Македония?

    

    Ето линк към публикацията на австрийския журналист:

    https://www.facebook.com/christianferdinand.wehrschutz/

                                 

                                             Епицентър.бг се обърна към Външно министeрство с въпроса дали има такъв нон-пейпър.

“Никой от българска страна не го е приемал”, отговориха от там.

Ной-пейпърът е бил предложен от страна на Германия по време на срещата в Берлин между външните министри на България Екатеринаа Захариева и на Маседония Буяр Османи в присъствието и но министър Никола Димитров.

Ной-пейпърът е бил изготвен от Германия в усилията ѝ да намери някакъв компромис и да постигне напредък в процеса на европрисъединяването на Македония. Предлолага се, че в основата на текста стоят “опорките” на министър Никола Димитров.

 Такива декларации обаче са извън преговорната рамка и нямат правна стойност в междудържавните отношения.

“Никога сме приемали такъв нон-пейпър”, категорично заявяват от българското Министерство на външните работи.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *