ЕК ще емитира дълг за 80 млрд. евро през тази година

Сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия се готви да емитира дълг за 80 млрд. евро (97.7 млрд. долара) през тази година под формата на дългосрочни облигации. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на плана на Европейския съюз за икономическо възстановяване след пандемията, обявиха от ЕК, цитирани от euractiv.com.

Процедурата ще започне през настоящия месец юни, като ще бъде допълнена от издаването на краткосрочни ценни книжа за десетки милиарди евро.

„Комисията ще има възможността да финансира през втората половина на годината всички планирани заеми и грантове за страните членки по Механизма за възстановяване и устойчивост, както и да покрие нуждите на политиките на ЕС, които получават средства по Плана за възстановяване на Европа”, посочват от ЕК.

Парите ще бъдат първа част от европейската схема за набиране на 800 млрд. евро в настоящи цени, които трябва да бъдат разпределена сред 27-те страни членки на ЕС под формата на грантове и заеми.

За да получи финансиране, всяка стана трябва да предаде план за реформи и инвестиции на ЕК, като фокус на програмите трябва да бъде преходът към зелена и дигитална икономика, както и превенцията от бъдещи здравни кризи.

Досега 22 правителства са изпратили плана си, като се очаква средствата да започнат да потичат към някои страни членки още през края на месец юли тази година.

ЕК посочва, че ще емитира облигации за средно 150 млрд. евро на година в периода 2021-2026 година. Това ще превърне ЕС в един от най-големите емитенти на дълг в евро.

Първата стъпка по набирането на средствата ще стане чрез сндикиран заем сред институциите включени в първичната дилърска мрежа на ЕК, която се състои от 39 банки. Нови синдикирани заеми могат да бъдат поети преди края на юли.

След септември тази година ЕК ще започне да издава облигации и краткосрочни ценни книжа чрез аукциони.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *