ЕК създава агенция за борбата с прането на пари

Сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия (ЕК) планира създаването на нов надзорен орган за борба с прането на пари, предаде ДПА, позовавайки се на документи.

Планира се агенцията да има правомощия да налага самостоятелно санкции срещу нарушителите на европейското законодателство. Освен това новата структура ще координира и напътства действията на местните контролни органи, за да се подобрява работата им.

Преди месеци в публичното пространство изтече информацията, че ЕК планира още да бъде поставен таван от 10 000 евро за плащанията в кеш.

По данни на Европейската сметна палата милиарди евро, чиито произход е свързан с организираната престъпност, се вливат в икономиките на страните в ЕС всяка година, с което техният криминален произход остава скрит. Европол твърди, че общата стойност на съмнителните трансакции е в размер на стотици милиарди евро.

Очаква се точният план за учредяването на институцията да бъде оповестен от ЕК в рамките на следващите 14 дни. От всяка държава членка ще зависи начинът, по който ще приложи промените.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *