ЕК откри наказателна процедура срещу Великобритания | |

Сподели статията с твоите приятели:

ЕК открива наказателна процедура срещу Великобритания. Санкцията е във връзка с внасянето на британски законопроект, който ще попречи за постигането на споразумение за излизането на страната от ЕС, съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. 

На 9 септември 2020 г. правителството на Великобритания внесе „Законопроект за вътрешния пазар на Обединеното кралство“, който, ако бъде приет, ще наруши Протокола за Ирландия и Северна Ирландия – ще позволи на британските власти да пренебрегнат правния ефект на основни разпоредби на протокола съгласно Споразумението за оттегляне. Обединеното кралство не оттегли спорните части от законопроекта, въпреки многобройните искания от страна на Европейския съюз.

С това Обединеното кралство е нарушило задължението си да действа добросъвестно, както е посочено в член 5 от Споразумението за оттегляне. Освен това, Великобритания стартира процес, който, ако законопроектът бъде приет, ще възпрепятства изпълнението на Споразумението за оттегляне.

Днес ЕК изпрати официално уведомително писмо на Обединеното кралство за нарушаване на неговите задължения по силата на Споразумението за оттегляне.

Великобритания разполага с един месец, за да отговори на днешното писмо.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *