ЕК започна процедура срещу Полша и Унгария заради ЛГБТ. Орбан нарече мерките “правно хулиганство”

Сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че е започнала наказателна процедура срещу Унгария и Полша заради дискриминация срещу ЛГБТ общностите. Това се случи в четвъртък, а ден по-късно унгарският премиер Виктор Орбан определи действията на ЕК срещу Унгария като “правно хулиганство”.

Причина за мерките срещу Унгария стана приетият наскоро закон, забраняващ дискусиите в училищата на тема хомосексуалност и смяна на пола. Инициаторите на закона го представят като мярка срещу педофилията, докато в ЕС той беше определен от много държави като заклеймяващ сексуалните малцинства.

Според Орбан действията на Комисията са опит на да налага волята си над това как да бъдат възпитавани децата в Унгария. Орбан определи меркитекато “срамни” в ефира на унгарското държавно радио в петък.

Съдебните действия срещу Полша засягат така наречените “зони, свободни от ЛГБТ”, които се появиха в някои полски градове през миналата година. Тогава Европейският парламент настоя полските власти да осъдят тази практика и да отменят всички решения, атакуващи правата на ЛГБТ хората.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *