Екатерина Захариева заминава за Брюксел за първия съвет по “Външни работи” | |

Сподели статията с твоите приятели:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Брюксел, където на 25 януари ще се състои първото за тази година заседание на Съвета “Външни работи”.

В контекста на целите на ЕС за водеща роля в глобален мащаб в борбата с климатичните промени европейските външни министри ще обсъдят подготовката на Конференцията по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (СОР26) в Глазгоу през ноември тази година.

Министрите ще приветстват връщането на САЩ към Парижкото споразумение по климата и ще приемат заключения по темата за климатичната и енергийна дипломация.

В рамките на СВнР е предвиден и видеоконферентен разговор с министъра на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги за сътрудничеството между ЕС и Япония в региона на Индийския и Тихия океан. Тема на Съвета е и сътрудничеството след Брекзит с Великобритания в областта на външната политика и сигурността.

Сред актуалните въпроси са арестът на руския опозиционен политик Алексей Навални и Стратегията на ЕС за споделяне на ваксини срещу COVID-19.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *