Една спешна анкета в училище и няколко въпроса

Сподели статията с твоите приятели:

Денят е събота. Мария получава неочакван имейл за ново съобщение от директорката на училището, в което учи дъщеря ѝ. Оказва се спешна анкета, на която трябва да отговори в срок до вторник (9.02) следобед. Питат я дали е съгласна дъщеря ѝ да бъде изследвана за COVID-19 с антигенен тест и поясняват, че целта е да се установят нагласите сред родителите по отношение на масово тестване на децата.

Само че от Мария* се изисква и да запише своите имена, както и от кой клас е детето ѝ. Тя е озадачена от тази липса на анонимност.

Мария не е единствената. През последните дни хиляди родители на ученици и деца в предучилищна възраст получиха такива съобщения. Всички те са призовани в кратък срок да се включат в проучването. Някои нямат времето, с което Мария разполага, тъй като са призовани да отговорят буквално в рамките на няколко часа.

До някои родители е изпратено и писмото, с което Министерството на образованието и науката (МОН) изисква от директорите да проведат съответното проучване. Други обаче така и не го получават.

Какво иска МОН

От министерството искат от директорите да организират анкета, с която да се установи:

  • Относителният дял на анкетираните родители спрямо общия брой ученици в съответната институция;
  • Относителният дял на родителите от общия брой анкетирани, които са изразили положително становище за теставане на децата им с бързи антигенни тестове.

Това означава, че директорите трябва да изпратят данни за това колко процента от родителите на деца, посещаващи съответното училище или детска градина, са анкетирали. Както и колко от тях са съгласни децата им да бъдат тествани.

Родителите трябва да бъдат информирани и какво представлява антигенният тест. Както и че пробата ще бъде взета от носоглътката с памучен тампон, че резултатът излиза до час и че е възможен лек дискомфорт след манипулацията.

Описано е още, че изследването е по желание и че “целта е да се намали възможността за предаване на инфекции от COVID-19 от вирусоносител или болен в училищна среда”.

От институцията уточняват, че участието в проучването е доброволно от страна на родителите. А указанията как да бъде проведено то са описани “чрез ИКТ средствата за комуникация” (ИКТ – информационни и комуникационни технологии).

Какво следва

Родителите започват да получават известията за проучването по различно време. Някои са го получили в събота сутрин, други по друго време през уикенда, някои чак в понеделник. Общото е, че срокът е кратък. Най-късно до вторник (9.02) следобед трябва да са дали своето становище. Всъщност в документа, предоставен от МОН, такъв срок не е описан.

Съгласно инструкцията на МОН директорите разпращат своите анкети по “ИКТ средства за комуникация”. Всеки избира самостоятелно своя вариант – през shkolo.bg, Facebook, Viber и др. В цялата организация се усеща припряност. Въпреки че МОН се интересува само от относителни дялове, т.е. проценти, някои директори решават да разширят своите анкети – искат име на родител, ученик, образователна степен, клас. Данни, които никой не изисква от тях.

Тези, които организират проучванията си във Фейсбук и Вайбър, също неволно или умишлено не са се съобразили с фактора анонимност, тъй като в тези платформи хората са вписани с имената си или с личните си мобилни телефони.

Какво се питат родителите

Мария започва дискусия в личния си профил във Фейсбук. Оказва се, че все пак тя е получила от директорката на училището почти цялата налична информация. При други родители не е така. Някои от тях дори питат дали на децата ще се взима венозна или периферна кръв, тъй като не са били уведомени какъв е начинът, по който ще бъдат взимани пробите за антигенния тест. Има и много други въпроси, които изникват.

  • Kаква би била целта на такова масово изследване?
  • Защо анкетата не е анонимна, като така или иначе изследването ще бъде извършено само след попълнена декларация за съгласие?
  • Ако огромен процент от учителите отказват да бъдат ваксинирани, как тестването на деца ще гарантира ли здравето на учители и ученици?
  • Защо се предлагат точно антигенни тестове?
  • Кой ще прави теста и как? Какво се случва, ако се открият антитела? Кой и какъв достъп има към резултатите?

Какво казват от МОН

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерство на образованието и науката, за да се опита да получи отговори поне на част от десетките въпроси, които родителите споделят в социалните мрежи.

Отговорите обаче не успяха да дадат по-различна картина от тази, описана в първоначалния документ, изпратен до директорите.

Целта е проучване на нагласите на родителите към възможността децата им да бъдат тествани с антигенни тестове за COVID-19, пишат от институцията.

Резултатите са необходими, за да се определи броят тестове при планиране на такава кампания. Но от МОН уточняват, че такава не е започнала.

От МОН потвърдиха, че всяка образователна институция сама е трябвало да избере подхода за изискваните данни и уточняват, че участието от страна на родителите е доброволно.

“Тестването на учениците би дало яснота за моментната епидемична обстановка в училищата, включително за безсимптомната заболеваемост сред учениците”, казват от МОН. И уточняват, че това би позволило карантинирането на вирусоносителите на съответните паралелки и би ограничило разпространението на коронавируса в училищата.

Отговор на въпроса защо срокът на проучването е толкова кратък и какво налага тази спешност, така и не беше получен. Не става ясно и защо се предлагат точно антигенни тестове, които са ефективни от първите симптоми на заболяването до 7 дни след началото им. Не е ясно и как тестването би променило разпространението на вируса при изнесените данни, че голяма част от учителите отказват да се ваксинират.

* Името е сменено, за да се запази анонимността на майката.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *