Един и същи “технически пропуск”, но 65 пъти подред. Как болница “Лозенец” е отчитала пациенти

Сподели статията с твоите приятели:

Правителствена болница е върнала над 238 хил. лв. на здравната каса (НЗОК) за хора, които е отчела като хоспитализирани. Те обаче не са имали болничен престой, нито пък са страдали от описаните заболявания. Това става ясно от информация на НЗОК, предоставена на журналистката Миролюба Бенатова, съобщи самата тя за Свободна Европа.

Миналата седмица в предаването бяха изнесени данни, че над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница “Лозенец” през ноември и декември миналата година, след това са били отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност” с диагноза „емболия и тромбоза на долните крайници“. Клиничната пътека, по която те са отчетени е с номер 20.1. Тя струва 3671 лв. за един ден болничен престой. Само за месец от тези хоспитализации болницата би трябвало да е получила поне 400 хил. лв. от здравната каса.

238 667 лева вече са върнати от болницата към НЗОК, а за други надвзети 139 528 лева директорът е получил констативен протокол, се казва в писмото на НЗОК до журналистката.

Проверяващите са прегледали 61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември миналата година. Сред тях има случаи на изплащане по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“ през ноември.

В отговор до касата от болница “Лозенец”обясняват случаите с “технически пропуски, допуснати от техен служител”, но не става ясно какви са те и как са били допуснати 65 пъти. От болницата са съобщили, че са назначили вътрешна проверка.

„Предстои договорът с МБАЛ „Лозенец“ по клинична пътека 20.1 (“Емболия и тромбоза на долните крайници“) да бъде частично прекратен“, се казва в заключението от проверката.

За случая е сезирана и прокуратурата. Още миналата седмица Свободна Европа потърси за коментар директора на болницата, но до този момент няма такъв.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *