Едва 16% от българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра

Сподели статията с твоите приятели:

Повече от двама на всеки петима по света (43%) вярват, че следващите 12 месеца ще бъдат по-добри от последните, 24% смятат, че ще бъдат по-лоши, а 26% – че ще са същите. Песимизмът е най-висок в Хонконг (57% там казват, че идващата година ще бъде по-лоша), докато оптимизмът е най-силен в Азербайджан (73% там смятат, че годината ще е по-добра).

 

 16 от българи вярват че предстоящата година ще е по добра - Едва 16% от българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра

 

 

 

Това са резултатите от най-дългогодишното световно изследване, проведено за пръв път през 1979 г. от „Галъп интернешънъл“, наречено „В края на годината“. Покриващи повече от 40 държави и включващи над 38 000 пълнолетни граждани, резултатите показват също, че макар и респондентите да са по-оптимистични за 2021 г., позитивните настроения не се отнасят за глобалната икономика. В ущърб за много бизнеси, изглежда, че потреблението ще се забави през следващата година. 46% смятат, че 2021 ще бъде година на икономически трудности, при само 25% вярващи, че ще бъде година на икономически просперитет.

 

 1608696421 159 Едва 16 от българи вярват че предстоящата година ще е по добра - Едва 16% от българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра

 

 

В глобален мащаб главно гражданите на Европейския съюз са онези, които носят песимизма – защото пандемията в много държави от Съюза не показва признаци за овладяване. 61% от хората в ЕС смятат, че 2021 г. ще бъде година на икономически трудности.

 

Все пак, въпреки икономическия песимизъм, изглежда че личното щастието успява да си пробие път. 54% от световното население описват себе си като щастливи, а само 14% казват, че са нещастни.

 

 

1608696421 313 Едва 16 от българи вярват че предстоящата година ще е по добра - Едва 16% от българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра

 

 

Според Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“В такъв рядък момент, когато наистина съществува реално глобално обществено мнение, светът като цяло запазва своя оптимизъм за следващата година, но песимистичните нагласи са преобладаващи в повече държави от обикновеното. Докато хората очакват 2021 г. да донесе края на пандемията, няма илюзии, че икономическите трудности ще бъдат преодолени в кратки срокове. Със сигурност, дискусията за баланса между грижата за здравето и грижата за просперитета ще бъде във фокуса на световното внимание през следващите години.“

 

Къде е България НЕГАТИВНО, НО НЕ СЪВСЕМ

 

У нас надеждата за по-добра 2021 г. е по-скоро крехка. 16% от запитаните българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра от пандемичната 2020 г.,  за 45% обаче тя ще е дори по-лоша, една четвърт очакват да е същата, а останалите не могат да преценят. Така страната ни се нарежда сред топ 5 на песимистите по света заедно с Италия, Хонконг, Полша и Република Корея. Българите изглеждат силно песимистични и на фона на останалите държави от ЕС, където обобщеното ниво на песимизъм е 31% от всички запитани, а на оптимизъм – 35%.

 

 

 1608696422 394 Едва 16 от българи вярват че предстоящата година ще е по добра - Едва 16% от българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра

 

По-скоро песимистичният поглед към бъдещето е обичаен за нашето общество. В последните няколко години обаче като че ли нивата на оптимизъм за бъдещето у нас се доближаваха до общите стойности за света, като в края на 2019 г. 32% от пълнолетните българи отговаряха, че очакват по-добра 2020 г., а 22% смятаха, че тя ще бъде по-лоша от 2019 г.

 

Изглежда, че кризата с коронавируса, отразила се тежко и на здравната система, и на икономическата ситуация в страната, е засегнала тежко и надеждите за по-благоприятно непосредствено бъдеще – особено след рязкото увеличаване на заболелите и починалите в последните месеци на 2020 и наложените нови ограничения.

 

Що се отнася до очакванията за икономическата ситуация, настроенията у нас отново са по-скоро негативни. Едва 5% от българите очакват година на икономически просперитет, 64% смятат, че 2021 г. ще е година на икономически трудности, а 20% очакват икономическата ситуация в страната да е същата като през 2020 г. Останалите се затрудняват да отговорят.

 

 

1608696422 225 Едва 16 от българи вярват че предстоящата година ще е по добра - Едва 16% от българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра

 

И по този показател страната ни е сред топ 5 на негативните отговори. Мнозинства от над две трети очакват трудна в икономически план година и в Обединеното кралство (71% отговарящи негативно), Австрия (70%), Италия (67%) и Босна и Херцеговина (66%).

 

На фона на Европейския съюз обаче, България е близо до общите стойности по този показател. Сред жителите на ЕС 12% очакват икономически просперитет, 61% свързват 2021 г. с очакване за икономически трудности, а за 21% тя ще бъде същата в икономически план. Останалите се затрудняват да отговорят.

 

В края на 2020 г. 41% у нас декларират, че са по-скоро щастливи или много щастливи. 46% не се определят нито като щастливи, нито като нещастни, 10% казват, че са нещастни или много нещастни. Останалите не могат да определят.

 

Традиционно, българите са по-скоро в долната част на класацията, що се отнася до лично щастие. И през 2020 г. българите изглеждат по-нещастни на фона на  обобщените стойности на щастие по света (54% по света щастливи или много щастливи и 14% нещастни или много нещастни) и на средния европеец (50% в ЕС казват, че са щастливи или много щастливи, 12%, че са нещастни или много нещастни, а 37% са в междинната зона).

 

 1608696422 841 Едва 16 от българи вярват че предстоящата година ще е по добра - Едва 16% от българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра

 

Все пак, глобалните изследвания на „Галъп интернешънъл“ в последните години сочат, че усещането за лично щастие у нас плавно укрепва. Въпреки невисоките очаквания за следващата година, тежката 2020 г. не е успяла да пречупи усещането за лично щастие у българите – доколкото го има. В това отношение страната ни е далеч от дъното на класацията.

 

Методология:

 

Изследването „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл“ е ежегодна традиция по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 г. Изследването се провежда всяка година. Тази година то бе проведено в 41 държави по света.

 

Покритие по региони:

  • ЕС общо – включва ЕС Запад и ЕС Изток
  • ЕС Запад – Австрия, Финландия, Германия, Италия, Испания, Обединено кралство
  • ЕС Изток – България, Чехия, Полша
  • Европейски държави извън ЕС – Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Швейцария
  • Латинска Америка – Аржентина, Колумбия, Еквадор, Мексико, Перу
  • Източна Азия – Хонконг, Индонезия, Япония, Филипини, Малайзия, Република Корея, Тайланд, Виетнам
  • Западна Азия – Афганистан, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Турция
  • Африка – Нигерия, Гана
  • САЩ, Индия и Русия са показани отделно и не са включени в регион
  • Размер на извадката и метод на регистрация:Общо 38,709 души са интервюирани в глобален мащаб. За всяка държава през периода октомври-декември 2020 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *