Египетски архитекти ще реставрират историческата джамия “Ал Нури” в Мосул

Сподели статията с твоите приятели:

Екип египетски архитекти спечелиха конкурс за реставрация на историческата джамия “Ал Нури” в Мосул, стана ясно от съобщение на ЮНЕСКО. Организацията е организатор на конкурса. Възстановяването на джамията е част от международен проект за възраждане на Мосул.

Храмът и религиозният комплекс към него бяха взривени от бойци на терористичната организация “Ислямска държава” (ИДИЛ) по време на сражения между ислямистите и иракската войска, подкрепена от САЩ.

За възстановяването на на джамията са подадени общо 123 проекта на архитекти от цял свят. “Египетският екип спечели с проект за възстановяване на религиозния комплекс замислен с много въображение, както и с предложението си да свърже комплекса със заобикалящата го градска среда чрез преходни отворени пространства,” поясняват от ЮНЕСКО в съобщение за победилото предложение.

Културната организация съобщи още, че отвън храмът ще изглежда както преди да бъде взривен, но отвътре архитектите планират да осигурят повече достъп на естествена светлина, както и да разширят залите предвидени за жени и сановници.

Възстановяването на “Ал Нури” е част от инициатива на ЮНЕСКО, целяща да възвърне духа на Мосул. Организация предвижда финансиране за и подкрепа в реализацията не само на архитектурни проекти, а и на образователни и културни програми.

Мосул пострада тежко при настъплението на иракската армия срещу ИДИЛ, които окупираха града през 2014. Сражениятa продължиха почти девет месеца. Хиляди цивилни иракчани станаха жертва на сражението. 900,000 души загубиха домовете си.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *