Европейците не възнамеряват да станат част от „антикитайския фронт”, воден от САЩ

Сподели статията с твоите приятели:

Администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън разглежда инвестиционното споразумение между Европейския съюз и Китай като „стратегическа грешка”. Но въпреки обещанията на новия лидер на Белия дом да укрепи трансатлантическите отношения, европейците все още не са готови да „попаднат в обятията на американците и да станат част от антикитайския фронт, воден от САЩ“, пише германският вестник Das Handelsblatt, цитиран от “Фокус”.

Жестовете на Байдън към европейците все още остават без отговор. Инвестиционното споразумение е ясен сигнал, че ЕС иска да продължи своя курс към Китай, подчертава изданието.

Непубликувано преди това проучване на Prognos AG хвърля светлина върху нагласите. Авторите пишат за „дългосрочни промени в баланса на икономическата сила“. През следващите две десетилетия „нито един регион в света няма да постигне толкова силен икономически растеж като Източна Азия и Тихия океан“. В резултат до 2040 г. „регионът ще постигне по-високи икономически показатели от Северна Америка, Западна и Централна Европа, взети заедно“. Китай остава основният двигател на този процес.

Пътят към нов икономически баланс обаче вероятно ще бъде свързан със значителни политически турбуленции. Макар и само защото сега САЩ разглеждат Китай преди всичко не като пазар, а като политически съперник. Изследването подчертава още: „Икономическото господство на Запада, което ще спадне през следващите 20 години, може да бъде придружено от засилена деглобализация“. В същото време отделните икономики могат да понесат значителни загуби.

Бертрам Бросар, главен изпълнителен директор на Асоциацията за баварската икономика, поръчител на проучването, предупреждава: „На фона на съперничеството между САЩ и Китай ЕС трябва да се застъпи за свободната търговия и да се противопостави на протекционизма“. Това е един вид намек за стратегията на администрацията на Тръмп за отделяне на икономиките на САЩ и Китай.

Според изданието разделянето ще бъде катастрофа за германските компании: в най-лошия случай те ще трябва да избират между Америка и Китай. Добра новина за европейците: от гледна точка на администрацията на Байдън концепцията за разединяване е твърде радикална. „Не мисля, че разделянето на икономиките на Китай, САЩ, Европа, Япония и Индия е реалистична визия“, заяви съветникът на Байдън Николас Бърнс в интервю за Das Handelsblatt. „Почти невъзможно е да се разплетет връзките”.

Почти никой във Вашингтон обаче не смята, че задълбочаването на икономическите връзки с Китай, което прави възможна инвестиционна сделка, е добра идея. Принципно Байдън и неговият екип споделят мнението на предишната администрация, че авторитарният социален модел на Китай представлява заплаха за либералната демокрация.

За разлика от Тръмп, Джо Байдън не апелира за „Америка на първо място“. Той възнамерява да изгради „единен фронт на приятели и партньори срещу грубото поведение на Китай“. Вашингтон задава въпроса: какво искат европейците повече? Не призоваваха ли за по-близко трансатлантическо сътрудничество по време на президентството на Тръмп?

Нилс Шмид, представител на ГСПД в Бундестага по външната политика, смята, че ЕС не трябва да пренебрегва този геополитически контекст, когато формира търговската си политика. ЕС не трябва да се „губи в детайлите на търговската политика“. Според него Европа е в системна конкуренция с държавната капиталистическа сила. Когато започнаха преговори между Брюксел и Пекин, ЕС трябваше да признае, че „параметрите за оценка на споразумението не са същите, както преди седем години“.

Шмид подчертава, че споразумението със сигурност не е „велико грехопадение“. Според него то не пречи на тясното сътрудничество с американците. Но, подчертава той, „необходимо е да се проучи споразумението много внимателно“.

За да предотврати свръхзависимостта на китайския пазар, социалдемократът призовава не за изолация, а за взаимодействие със съседите на Китай: „Нуждаем се от споразумения с други страни в региона“, цитира думите му Das Handelsblatt.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *