Европейските пари за София ще бъдат съкратени с 200 млн. лева

Сподели статията с твоите приятели:

Град София ще получи по-малко пари от предвиденото по безвъзмездните европейски средства за възстановяване от пандемията. Това стана ясно след среща на вицепремиера Атанас Пеканов с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Парите, предвидени за столицата, ще бъдат намалени с 200 милиона лева. Тези средства ще отидат за образование и здравеопазване в цялата страна, каза министърът, който отговаря за управлението на европейските средства.

Новината идва след поредица от изказвания на Атанас Пеканов, в които той твърди, че за нуждите на София в последните години са били концентрирани твърде много средства, докато в България има райони, които са най-бедните в целия ЕС и за тях не е имало стратегия.

Европейският механизъм за възстановяване и устойчивост е с общ бюджет от 672,5 милиарда евро. От тях 312,5 милиарда са под формата на грантове, които не трябва да се връщат. На България се полагат около 6,217 милиарда евро грантове и 4,549 милиарда евро заеми. Целта е с тези пари да се финансират реформи.

За да получи парите, страната трябва да изготви национален план за това как ще ги похарчи и да го представи в Брюксел.

Правителството на Бойко Борисов беше изготвило такъв план, в който служебното правителство нанася корекции.

В позиция на кмета на София, публикувана след срещата във вторник, се посочва, че в плана за възстановяване на страната след пандемията за столицата са били предвидени едва 5% от всички средства и затова не може да се говори за концентрация. Йорданка Фандъкова твърди, че София отговаря на всички необходими критерии, за да получи средства по плана.

По думите на кмета премиерът Стефан Янев е посочил, че съкращаването на парите за София няма да засегнат изцяло проекта за разширението на метрото, а само ще намалят предвидените за това средства.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *