Европейската прокуратура проверява бонуси с европари в МОСВ

Сподели статията с твоите приятели:

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, проверява бонуси, платени със средства от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това съобщи служебният екоминистър Асен Личев в петък.

По думите му това е първото разследване на Европейската прокуратура по отношение на България. То е започнало по сигнал на предшественика на Личев – Емил Димитров-Ревизоро, който пое ведомството след отстраняването на Нено Димов заради водната криза в Перник.

„Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров, с което той е изпратил ОПОС на прокуратурата, въпреки че преди това е наградил служителите в управляващия орган [на Оперативната програма] с 200% допълнително материално стимулиране“, каза служебният министър.

Личев съобщи още през юни, че Димитров е подал сигнал по случая до главния прокурор Иван Гешев и до институцията на Лаура Кьовеши. По думите на екоминистъра обаче, преди да сезира разследващите, Ревизоро е разписал 556 000 лв. годишни бонуси за работещите към програмата служители на МОСВ.

Това се е случило, след като на 9 април е получил от наскоро назначената шефка на ОПОС Гергана Грозданова доклад за добрите резултати на програмата. Няколко дни по-късно тя е изготвила нов доклад, този път с негативни констатации, но Димитров не е спрял изплащането на бонусите, разказа още Личев.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *