Европа най-после отвърна на митата на САЩ

Сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз ще наложи мита на стойност 4 млрд. долара върху стоки, идващи от САЩ във връзка със спора в Световната търговска организация, включващ субсидии за производителите на самолети, разкри европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис. САЩ наложи тежки мита на европейските стоки

Тарифите ще влязат в сила във вторник, 10 ноември. Те идват в момент, когато ЕС се надява, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще насърчи рязко подобрението на трансатлантическите връзки.

Блокът ще упражни правото си на контрамерки, според решение от миналия месец на Световната търговска организация (СТО) по дело срещу американския производител на самолети “Боинг”, което е част от дългогодишната битка между САЩ и ЕС по отношение на субсидии за гражданската авиация и в двете спорещи страни.

“На всеки етап ясно сме заявявали, че искаме да уредим този дългогодишен проблем”, каза еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис след видео среща на търговските министри на ЕС.

“За съжаление, въпреки нашите най-големи усилия и поради липса на напредък от страна на САЩ, можем да потвърдим, че по-късно днес Европейският съюз ще упражни правата си и ще наложи контрамерки, присъдени ни от СТО по отношение на “Боинг”, заяви вицепрезидентът на ЕС, цитиран от Reuters.

Той добави, че това означава, че тарифите, определени да засегнат американския износ на самолети и самолетни части, както и набор от селскостопански продукти, ще влязат в сила във вторник, 10-и ноември.

Домбровскис, който е и вицепрезидент на Европейската комисия, повтори предложението на ЕС да прекрати контрамерките, ако САЩ направят същото, но заяви, че Вашингтон до момента не се е съгласил да го направи.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви на същата пресконференция, че много страни от ЕС виждат победата в изборите на Байдън като шанс за преконфигуриране на търговската политика.

“Ще се опитаме да дадем нов старт в търговската политика между САЩ и всички държави членки”, каза Алтмайер, чиято държава е ротационен председател на ЕС. Той добави, че целта на Европа е да намери нов общ език с бъдещата администрация на Байдън и след това да намали митата колкото е възможно повече.

“Има големи очаквания и надеждата, че американските президентски избори ще доведат до връщане към многостранното участие в международната търговия и че ще бъде възможно да се преодолеят минали конфликти”, посочи Алтмайер.

Домбровскис заяви, че Европейската комисия, която координира търговската политика за 27-те държави членки на ЕС, е влязла в неофициални контакти с екипа Байдън. “Осъществени са някои първоначални контакти, като наред с другите неща са обсъдени и търговските въпроси”, посочи той.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *