Европарламентът прие критичната резолюция за България | |

Сподели статията с твоите приятели:

Европейският парламент прие критичната за България резолюция за принципите на правовата държава и основните права на гражданите.

Гласували са 691 евродепутати: 358 – “за” приемането, 277 – “против”, а 56 са се въздържали.

прие критичната резолюция за България - Европарламентът прие критичната резолюция за България | |

Резолюцията е изготвена от председателя парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Фернандо Лопес Агилар.

“Върховенството на закона означава разделение на властите, но твърденията за съдебна корупция и политически съдебни преследвания се увеличават. Означава свобода на медиите, но ние сме свидетели на нарастващо влияние на властите в обществените медии и прилагането на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, но сме свидетели на полицейска жестокост и потискане на правата на малцинствата”, заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар.

Кой как гласува?

От групата на Европейската народна партия (Християндемократи) в подкрепа на резолюцията са гласували само 7 души, сред тях и българският евродепутат Радан Кънев. Мнозинството в групата е гласувало “против”. 23 евродепутати от ЕНП обаче са се въздържали при вота. 

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите всички са гласували “за” резолюцията, включително българските евродепутати от групата.

Мнозинството от центристката група „Обнови Европа“ (наследник на Алианса на либералите и демократите в Европа) са подкрепили документа. Но 12 са се въздържали – сред тях са и всички български евродепутати в „Обнови Европа“ – Искра Михайлова, Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели.

Мнозинството от Европейските консерватори и реформисти са гласували “против”, включително Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Групите на крайната левица в ЕП и на Зелените са подкрепили резолюцията.

прие критичната резолюция за България - Европарламентът прие критичната резолюция за България | |

прие критичната резолюция за България - Европарламентът прие критичната резолюция за България | |

прие критичната резолюция за България - Европарламентът прие критичната резолюция за България | |

Основните акценти в резолюцията

Очаква се по-късно днес или утре ЕП да разпространи окончателното съдържание на резолюцията след преглед на гласуването по предложенията за изменение на първоначалния текст.

Основните акценти в документа са следните:

– Солидарност с исканията за справедливост, прозрачност и демокрация

– Евродепутатите осъждат полицейското насилие над протестиращи и журналисти, обезпокоени са от незаконните одити на частни предприятия

– Загриженост относно процеса на конституционна реформа и плановете за промени на избирателния закон преди изборите

 -Съжаление относно „значителното влошаване“ по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права.

Евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“.

Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

В текста се отбелязва „значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“. Той акцентира и върху продължаващите системни проблеми в съдебната система, по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Други опасения включват:

– конституционната реформа, която трябва да бъде в съответствие с международните стандарти,

– възможни промени в изборното законодателство, близо до предстоящите парламентарни избори,

– прибързано приемане на законодателство,

– разследвания на корупцията по високите етажи на властта без осезаеми резултати,

– състоянието на основните права, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и осъждат насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, на прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *