Държавният глава с кратко, но изпълнено със смисъл слово пред паметника на Съединението – България

Сподели статията с твоите приятели:

Президентство на Република България

“Време е да се излекуваме от комплексите! Съединението се случва само 7 години след възкръсването на страната! Вярвам, че днес сме узрели да надмогнем всички исторически разделения! Ключът е в духа на Съединението – чувството, че сме един народ! Вечна памет на храбрите българи, да живее свободна и единна България!”
Това каза президентът на България Румен Радев пред хилядно множество пред паметника на Съединението в Пловдив по време на тържествена заря-проверка по повод 136-ата годишнина от Съединението на България.
Преди това възгласът “Да живее България” отекна на площад “Централен”, след като от комитет “Родолюбие” направиха възстановка на събитията отпреди 136 години в Пловдив.  Пред погледа на стотици пловдивчани бе пресъздадено свалянето на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич от власт и провъзгласяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия
Участниците  изиграха събитията около превземането на конака, краткото противопоставяне между дейците на Съединението – Голямоконарската чета и отряда на източнорумелийската милиция.
След дългото хоро, което се изви пред Военния клуб тръгнаха по Главната, за да стигнат до площад “Съединение” за тържествената заря-проверка.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *