Държавата ще защити пред ЕС правата на българите във Великобритания след Брекзит – България

Сподели статията с твоите приятели:

ЕПА/БГНЕС – архив

България приема правата на гражданите за въпрос от изключителна важност след Брекзит и отдава специално значение на изпълнението на Споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз. Това е позицията, която страната ще защити на заседанието на Съвета “Общи въпроси” (СОВ) на 13 октомври в Люксембург. Днес текстът беше одобрен от Министерския съвет.
В позицията се заявяват приоритетите на България за бъдещите отношения ЕС-Великобритания: мобилност, включително безвизово пътуване за краткосрочни визити на основата на реципрочността, както и недискриминация и гаранции за широк обхват на договореностите в областта на социалната сигурност. Други приоритети са транспортната свързаност, сътрудничество в областта на вътрешната сигурност, признаване на професионалните квалификации и осигуряване на благоприятни условия за електронна търговия.
Освен отношенията EC-Великобритания СОВ ще обсъди Годишния доклад на ЕК за върховенството на правото и подготовката на следващия Европейски съвет на 15-16 октомври 2020 г.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *