Държавата спасила заведенията от фалит

Сподели статията с твоите приятели:

Правителството ще продължи да подпомага сектора на ресторантьорите, който пострада по време на корона кризата. От КТ “Подкрепа” се появиха обвинения, че мярката с намаленото ДДС не е подействала по начина, по който е било обещано това да стане пред премиера и правителството.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов обясни пред БНТ, че секторът за пореден път е нападнат без основание. Той припомни, че по тяхно настояване е бил увеличен минималният осигурителен доход на 800 лева. Това са 190 лева повече от минималната работна заплата за страната като това е станало веднага с вдигането на ДДС.

Ефектът от намаляването на ДДС е поразителен, обясни Алибегов. Бързата реакция на правителството и в частност на премиера е успяла да запази близо 70% от бранша от фалит. Сега има желание да бъде намален данъкът за доставка по домовете. Започнали са разговорите по темата.

Алибегов обясни, че браншовите организации искат изсветляване на сектора. През последните два месеца се работи тясно с Националната агенция по приходите, с Инспекция по труда, с Министерство на труда и социалната политика.

“Имаме желание. Срещаме подкрепа от институциите и мисля, че нещата ще се получат. Все пак във всеки един икономически отрасъл има сив сектор просто ние сега се заехме да борим нашия”, посочи той.

Алибегов обясни, че от сектора биха искали тази намаленото ДДС да остане, но за целта бизнесът трябва да докаже, че го заслужава. За момента не се водят разговори за удължаването й, защото е прекалено рано. По-високи ли са цените по заведенията това лято?

Цените не са намалени. Алибегов каза, че още в самото начало са обяснили, че намаляването на ДДС е икономическа помощ за самия бизнес. Целта е била да се запази бизнесът, за да няма освобождаване на служители. Следващата мярка е била за слежителите. Първо са вдигнати заплатите, след това е получена помощ от държавата, а намаленото ДДС помага на собствениците да оцелеят.

“Ние запазваме нашите служители въпреки 45% спад на оборота на заведения. Ние продължаваме да поддържаме, в по-голямата си част, персонала от 2019 г.”

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *