Дълбоки разделения в най-бедната страна от ЕС

Сподели статията с твоите приятели:

Немските медии очаквано отделят внимание на парламентарните избори в България, които сочат победа на кантар за една от двете водещи политически сили – ГЕРБ, която е член на ЕНП и партньор на немските консерватори от партиите на Меркел (Лашет) и Маркус Зьодер, и новата „Има такъв народ“, която представят като популистка формация на популярен шоумен.

Обществената телевизия ARD информира за предварителните резултати, които сочат, че партията на Слави Трифонов печели с малко предсрочните парламентарни избори.
Според медията резултатът подчертава дълбоките разделения в най-бедната държава в Европейския съюз. ARD припомня, че „въпреки твърденията за корупция, партията на Борисов спечели последния вот през април, но не успя да сформира правителство.“

Ако прогнозите се потвърдят, това би било първото изборно поражение за ГЕРБ на Борисов от 2009 г., информира обществената телевизия, като изтъква, че сегашното правителство назначено от президента Румен Радев е разкрило множество злоупотреби, корупционни практики, пропуски.

Frankfurter Rundschau публикува информация за изборите в България при 95% обработени протоколи, като подчертава оспорвания характер на битката между ГЕРБ и популистката (според определението на медията) „Има такъв народ“ на шоумена Слави Трифонов. Преднината на ГЕРБ е много тънка – 0,25 на сто, и може да се обърне в полза на Трифонов.
Като информира за все още неокончателната подредба на политическите сили от медията правят извода, че „с това разпределение на силите анти-Борисов лагерът не успя да спечели абсолютно мнозинство в парламента. Неговите противници изключват сътрудничеството с ГЕРБ, тъй като обвиняват бившето коалиционно правителство на Борисов в корупционни практики. Борисов едва ли ще намери повече партньори, с които да управлява отново.

„Популисти“ нарича представителите на „Има такъв народ“ и Die Zeit. Изданието цитира Слави Трифонов, който в нощта на вота написа във фейсбук: „Подкрепата, която получи ИТН, е изумителна“. В представянето на партията се споменава, че тя не принадлежи към нито едно политическо семейство в Европейския парламент, иска да въведе мажоритарни избори и драстично да намали партийните субсудии.
Медията изчислява, че ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ очакват около 112 места от общо 240 в българския парламент.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *