ДПС обяви, че ще подкрепи кабинет на новите партии в парламента

Сподели статията с твоите приятели:

ДПС ще подкрепи кабинет на новите партии, влезли в парламента. Това каза председателят на Движението за права и свободи Мустафа Кардайъ в петък. По думите му движението няма да подкрепи правителство на “срутилите се на парламентарните избори партии ГЕРБ и БСП”.

На подкрепата от ДПС могат да разчитат “Има такъв народ”, “Изправи се! Мутри вън!” и Демократична България. Крадайъ подчерта, че партията не желае да участва в правителство срещу гласовете на депутатите си.

Ако в рамките на 45-я парламент не може да се състави кабинет, ДПС е готово за нови избори, допълни председателят на движението.

ВМРО поиска касиране на вота в секциите в Турция. Евродепутатът Ангел Джамбазки твърди, че са констатирали нарушения при гласуването там.

ВМРО остана извън Народното събрание. Партията ще изпрати предложение до институциите, които могат да сезират Конституционния съд – Министерския съвет, Главна прокуратура, ВАС, ВКС и Народното събрание.

Джамбазки каза още, че ВМРО признава резултата от парламентарните избори.

През нощта срещу петък Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви разпределението на мандатите в следващото Народно събрание.

Резултатите от изборите бяха обявени още във вторник, а два дни по-късно ЦИК взе решение и коя политическа сила колко депутата ще има от всеки избирателен район в България.

ГЕРБ ще имат 75 депутати, партията на Слави Трифонов – 51, БСП са с 43 депутати, следват ДПС с 30, “Демократична България” с 27 и “Изправи се! Мутри вън!” с 14.

Тук може да видите разпределението и по райони в страната:

Лидерката на коалицията “Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова предупреди Николай Хаджигенов, че не е задължително той да бъде част от бъдещата им парламентарна група. Повод за реакцията е интервю на Хаджигенов за БНТ, в което той допуска възможност да бъде министър с подкрепата на БСП или ДПС.

Манолова каза, че това е лично мнение, което “по никакъв начин не ангажира коалицията”. Тя каза, че предстои сформиране на парламентарна група и “не е задължително г-н Хаджитенов да е част от тази парламентарна група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС”.

“В пазарлъци с ГЕРБ, БСП и ДПС не влизаме”, каза Манолова и предупреди, че “нито един, който си позволи да влиза в договорки, няма да бъде част от парламентарната ни група”.

Манолова каза, че разговори за общи действия ще има само с “Има такъв народ” и “Демократична България”.

В началото на предизборната кампания Манолова коментира в интервю за Свободна Европа, че евентуална парламентарна група на движението няма да се разцепи, защото по “основните въпроси, свързани с подкрепата на управления, в които участват ГЕРБ, ДПС и техните патерици, имаме ясно заявена позиция“.

Председателката на БСП Корнелия Нинова отговори на думите на Бойко Борисов, че такова срутване като на БСП не е виждал десетилетия.

“Борисов преди да говори за БСП да си гледа неговата партия. Защо след 11 години управление и еднолична власт се докара дотам, че дори с целия държавен ресурс, с излетите милиарди и брутално накупени гласове не може да управлява повече и да мръдне в парламента без гласовете на поне още две партии”, написа във Фейсбук Нинова.

Бойко Борисов съобщи в профила си във Фейсбук, че е подал заявление до ЦИК, че се отказва от мястото си като народен представител. Борисов беше водач на листата на ГЕРБ в 25-и район в София и в Пловдив град.

“Като министър-председател не съм имал имунитет и сега не ми е нужен”, написа лидерът на ГЕРБ.

“Опонентите ни се опитаха да говорят за срутищата ГЕРБ и какво стана – срутиха се те. Такова срутване като на БСП аз не съм виждал десетилетия наред”, казва Борисов във видеото.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще използва мандата за съставяне на правителството, който президентът Румен Радев трябва да му връчи. Борисов обаче призова втория в класирането – Слави Трифонов, да поеме отговорност и да предложи също правителство.

Изборите промениха поне 5 неща – за първи път от създаването си партията ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов са в слаба позиция; в Народното събрание влизат три нови политически сили и подменят почти половината му състав; трите големи политически партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, които по двойки или поотделно можеха да решават всичко, днес вече не са трите големи политически сили; националистите остават извън парламента за първи път от 16 години насам; а българите по света не просто гласуват повече от преди, но и вече са ключов фактор за крайния резултат.

На 6 април Централната избирателна комисия обяви крайните резултати от изборите за Народно събрание, проведени на 4 април. В парламента влизат 6 политически сили.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *