До седмица-две ще има ръст на случаите с COVID-19, смята Ангел Кунчев

Сподели статията с твоите приятели:

До началото на август в България ще има ръст на случаите на COVID-19, смята главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. До началото на септември, а при оптимистичен сценарий – през октомври в страната ще доминира вариантът “Делта”, прогнозира той.

Тези дати не са абсолютни, тъй като от поведението на българите ще зависи дали ръстът на случаите на коронавирус ще бъде бърз и интензивен, каза д-р Кунчев в интервю за БНР. Той имаше предвид процеса на ваксиниране в страната, който през юни отбеляза спад.

Думите на проф. Кунчев идват на фона на нова вълна на пандемията в различни страни. Тя е обусловена от варианта “Делта”, който първоначално се разви в Индия. Този вариант се предава много по-лесно от всички предишни.

По-рано тази сутрин директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова каза пред БНТ, че ваксинираните и преболедувалите са много по-слабо уязвими от варианта “Делта”, а в случай, че се заразят, заболяването би минало леко.

В интервюто си за БНР проф. Кунчев каза, че ситуацията се влошава “с доста бързи темпове” в Кипър, Гърция, Испания, Португалия и някои области на Нидерландия. По думите му тази вълна ще достигне до всички страни, но целта на всяка от тях е вълната да ги засегне по-слабо и след по-дълго време.

Според него България в момента се намира в най-добрата ситуация, но тя няма да се задържи повече от седмица-две. “Оттук нататък ще започне ръст и от нас зависи колко ще е бърз и интензивен. Ако не успеем да постигнем по-висок имунизационен обхват, ще се повтори картината, която виждаме в Испания, Гърция и Кипър“, каза Кунчев.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *