До края на деня очакваме становище на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на “Янсен”

Сподели статията с твоите приятели:

Костадин Ангелов

Новите заболели от ковид намаляват във всички области, казва министърът

„Нямаме притеснения, лекарството ще достигне за всички нужди на страната. Днес пристигна и ваксина на AstraZeneca. Обезпокоени сме от новините, които получаваме отвъд Океана относно ваксината на Янсен. До края на деня очакваме становище от ЕМА как ще процедираме”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг. Той присъства на получаването на лекарствения продукт „Ремдесивир”от представители на регионални здравни инспекции в страната.

В САЩ здравните власти препоръчаха да се спре временно поставянето на ваксината на „Янсен“ заради 6 случая на тромбоза.

Проф. Ангелов обясни, че е свикано съвещание на Изпълнителната агенция по лекарства. Ако до края на деня Европейската агенция по лекарства изпрати становище, тогава ще се вземе и решение за страната. Относно втората доза от AstraZeneca, здравният министър обясни, че всеки, който желае да си постави втора доза от препарата, може да го направи, тъй като мнението на здравните специалисти е, че тя е безопасна.

„Тези, които не желаят да си я поставят, за тях ще бъде взето решение с какво може да бъде заменена от наличните в страната. Вариантите са два – ваксината на Pfizer и тази на Moderna. Няма проучвания за смесване на ваксините. Големи европейски държави го направиха, нашите експерти продължават да мислят по въпроса. Очаквам до края на седмицата експерно решение, ще се доверя на тяхното мнение“, заяви проф. Ангелов.

Наблюдава се тенденция за почти всички области в страна за спад на новозаболелите. Броят на приетите в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения също е намалял. Тази тенденция дава възможност на медиците „да дишат по-спокойно”, обясни министърът. Решение за разхлабване на мерките може да бъде взето след анализ на двуседмичните данни, които се представят в четвъртък.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *