Досега никой не е признал правителството на талибаните

Сподели статията с твоите приятели:

Съобщението за създаването на ново афганистанско правителство дойде на фона на военните действия в провинция Панджшир и жестоките репресии в Кабул и други градове срещу демонстрации на жени, които не се побояха от заплахите и излязоха да защитават правата си. Въпреки обещанията за приобщаващ кабинет, новото правителство спокойно може да се нарече пущунско правителство. Един узбек и един таджик в неговия състав не влияят по никакъв начин на баланса на силите. Нещо повече, и двамата отдавна са в редиците на движението на талибаните. Сред министрите няма нито една жена, както и нито един представител на религиозните малцинства, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция “Фокус”.

Обявеният състав на правителството даде повод на скептиците да твърдят, че талибаните не са изпълнили обещанията си от първия ден. Съвсем наскоро техните лидери заявиха от Доха, че новото правителство ще бъде приемливо за всички афганистанци, независимо от тяхната националност и религия, а жените могат да заемат всяка длъжност, с изключение на тази на президента, включително да бъдат министри в правителството. Сега всичко това се забрави. Очевидно бързата победа промени мисленето на ръководството на талибаните и те решиха, че сега могат да се откажат от думите си.

Официалният представител и пропаганден рупор на новото правителство с ранг на заместник-министър Забиула Муджахид се опитва да убеди световната общност, че не всичко е толкова лошо – правителството е временно, а жените и шиитите може да попаднат във властта. Но това се прави с уговорка – просто не на най-високо ниво.

В Афганистан е възприета иранската йерархична схема на властта. Хайбатула Ахундзада, върховният водач на талибаните, също ще стане върховен духовен водач. Всички силови структури, включително правителството, са под негов контрол. Ахундзада ще определя насоките и ще посредничи в споровете. Той обеща, че новото афганистанско правителство ще се придържа стриктно към ислямските и шериатските норми.

Молла Мохамед Хасан Ахунд стана министър-председател на Ислямския емират Афганистан, както го наричат самите талибани. Той беше вицепремиер и министър на външните работи, губернатор на Кандахар. Под негово ръководство през 2001 г. талибаните унищожиха паметници на предислямската култура, стояли поне 1500 години – статуите на Буда в провинция Бамиян. Ахунд е в списъка за санкции на ООН.

Други назначения в афганистанското правителство на ключови позиции също се оказаха силен шамар не само за американците, но и за цялата световна общност. На първо място, говорим за ръководителя на терористичната мрежа „Хакани“, най-многобройната и боеспособна структура в движението на талибаните – Сираджудин Хакани, който стана и.д. министър на вътрешните работи. Това е креатура на пакистанското разузнаване.

Мрежата „Хакани“ и „Ислямска държава“ са тясно свързани. Сираджудин Хакани е организатор на атентатите в хотел „Серена“ в афганистанската столица и посолството на Индия, атентата срещу бившия президент на Афганистан Хамид Карзай и 20-часовата обсада на комплекса на посолството на САЩ в Кабул през 2011 г. Той е лично отговорен за нападенията срещу шиитски хазари, десетки високопрофилни терористични атаки в различни региони на страната с огромен брой жертви, включително сред американските военни. Неслучайно американското ФБР обяви награда от 10 милиона долара за главата му.

Сега всички мислят как да установят диалог с „герои“ като Хасан Ахунд и Сираджуддин Хакани. Съдейки по изявленията и практическите дела на световната общност, никой няма ясно разбиране как да изгради отношения с лица, поставени под санкции и в списъци за борба с тероризма. В тези категории попадат поне 17 членове на новото талибанско правителство. Но контакти с новото афганистанско правителство ще трябва да се осъществят.

Не може да се допусне по-нататъшна маргинализация на положението в страна с население от почти 40 милиона души, превърнала се в център на световното производство на наркотици и убежище за международни терористични организации. Русия и страните членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) разбират това много добре.

Още е рано да се говори за политическо взаимодействие. Много ще зависи от самите талибани. Ако техните изявления се отклоняват от делата им, едва ли някой ще се съгласи с тяхното признаване. Очевидно до тогава сътрудничеството ще се свежда главно до обсъждане на въпроси, свързани със сигурността на чуждестранните посолства, останали в Кабул, евакуацията на чуждестранни граждани и предоставянето на хуманитарна помощ за Афганистан.

Както се очакваше, афганистанското правителство не призна силите на съпротивата в Панджшир. Въпреки изявленията на новите власти за победа над привържениците на Ахмад Масуд-младши, боевете продължават. Това е голям дразнител за талибанското правителство. Въпреки това, вместо да постигнат споразумение с опозицията, те отново, както при първото си идване на власт, „настъпват същата мотика“ – опитват се да смажат недоволните със сила и да доминират във всичко.

Разбира се, има много малък шанс афганистанските таджики с подкрепата на Душанбе да започнат мащабни военни действия срещу сегашния режим. В настоящата ситуация съседите на Афганистан вероятно ще дадат шанс на талибаните да опитат от втория опит да върнат страната в семейството на цивилизованите народи.

Но това трябва да го направят самите афганистанци. Поредният опит на някаква трета сила да се намеси в този процес, както историята е показала повече от веднъж, без никакво съмнение, ще завърши напразно. Но ако новите власти не успеят да стабилизират ситуацията и да намерят общ език с всички свои съграждани, тогава, както при първото им идване на власт, ще възникнат проблеми.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *