Доналд Туск се връща в полската политика, за да „се бори със злото“

Сподели статията с твоите приятели:

Само една дума бе нужна на Доналд Туск, за да заслужи бурни аплодисменти в изложбения център във Варшава.
„Върнах се“, каза човекът, който определяше съдбата на Полша като министър-председател от 2007 до 2014 г. и на Европа като председател на Европейския съвет от 2014 до 2019 г.

 

В събота Туск се завърна в полската политика официално и „на сто процента“ с една цел: на следващите избори да отстрани от властта стария си смъртен враг Ярослав Качински, ръководител на национално-консервативната управляваща партия „Право и справедливост“ (ПиС). Това пише Die Sueddeutsche Zeitung в анализ на Флориан Хасел.

Както отбелязва вестникът, след шест години власт и множество скандали Качински и неговата партия са далеч от предишната си популярност, поне засега. Според анкети партията се подкрепя от около 30% от избирателите, а не от 45%, както в най-добрите си времена. Ако изборите бяха днес, ПиС нямаше да получат необходимото мнозинство – поне ако опозиционните сили бяха излезли с единен фронт. Обединяването на опозицията ще бъде едно от най-трудните предизвикателства за Туск.

Туск се завърна в полската политика, след като рейтингът на партия „Гражданска платформа“, в създаването на която взе активно участие, падна до 15%. В дните, когато Туск бе министър-председател, тя имаше подкрепата на над 40% от електората. От януари 2020 г. партията се ръководи от млад политик Борис Будка, който се опита да й даде нов тласък. Напразно: Будка не е убедил нито поляците, нито своята партия, той не е посочен като възможен министър-председател в нито една от анкетите.

След края на мандата си на председател на Европейския съвет през 2019 г., Туск, който беше смятан за брилянтен оратор и организатор, беше убеждаван да се върне на политическата арена в Полша от най-влиятелните членове на партията, включително бившия външен министър Радослав Сикорски. Това се случи в събота: на конгреса на Гражданската платформа Борис Будка подаде оставка от поста си като лидер на партията. „Поставям бъдещето на страната по-високо от собствените си амбиции … Няма време за собствените ви амбиции, ако в къщата има пожар. Трябва да го потушим заедно, да запазим това, което може да бъде спасено, и след това да възстановим дома си заедно … Този ден дойде. По моя покана Доналд Туск се завръща в полската политик“, каза Будка, опитвайки се да запази своя авторитет. Той помоли Туск да дойде на подиума. Бившият председател на Съвета на ЕС започна речта си с фразата: „Върнах се“ и публиката избухна в аплодисменти.

Завръщането на Туск протече по следния сценарий: първо Будка подаде оставка от поста председател на партията, а двама от четиримата му заместници – също. Тогава Туск е избран единодушно за заместник-председател на партията, Будка е избран на същата позиция със 189 гласа „за“ и 10 „против“. Като старшия от двамата, Туск ръководи партията. Той обаче не можа официално да стане председател на партията: лидерът на партията се избира с пряк вот на всички членове. Това трябва да се случи през есента – датата все още не е обявена.

Веднага след като Туск излезе да говори на трибуната, стана ясно защо мнозина са толкова нетърпеливи за завръщането му. Туск беше щедър с думите: „Днес злото властва в Полша. И ние сме готови да се преборим с това зло“. Туск осъди корупцията в правителствения лагер и по време на пандемията на коронавируса, омаловажаването на темата за борба с изменението на климата, „презрение към малцинствата“, „авторитарни тенденции и омраза към всички форми на свобода“. „Външната политика на „ПиС“ остави Полша съвсем сама“, каза бившият ръководител на правителството. Според него „ПиС“ е успял да развали отношенията с Русия, Германия и дори САЩ. Сега е моментът да „сложим край на този кошмар“.

Колкото и да са безспорни харизмата и ораторският талант на Туск, неговите политически перспективи не са толкова ясни – дори в собствената му партия. Междувременно неговият съпартиец Рафал Тшасковски се превърна в „истинска звезда“. През ноември 2018 г. той спечели триумфална победа на изборите за кмет на Варшава, а през юли 2020 г. почти стана президент на Полша, като загуби с малко от Анджей Дуда. Тшасковски е и заместник-председател на партията – и вече обяви, че ще участва в предстоящите избори за поста председател на Гражданската платформа.

Освен това опозицията в Полша отдавна не е изключително Гражданска платформа: центристкото опозиционно движение Полша-2050, водено от популярния бивш телевизионен водещ Шимон Холовня, е с 28% популярност в анкетите – далеч преди формацията на бившия председател на Съвета на ЕС. Независимо дали става дума за Туск Тшаковски или и за двамата: през следващите месеци те ще трябва не само да възстановят партията и да върнат избирателите, но и да проучат възможностите за сътрудничество с други опозиционни сили. Твърди се, че Туск се е срещал четири пъти със „звездата“ на полската политика. Досега Головня се държеше сдържано. „Полската политика не се нуждае от папа или месия“ – така партията Полша 2050 коментира завръщането на Доналд Туск, пише Süddeutsche Zeitung.

 

Източник: Агенция Фокус

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *