“Долу ръцете от българската природа”. Еколози протестираха срещу строежите по морето

Сподели статията с твоите приятели:

Природозащитници протестираха в сряда пред Министерски съвет заради отпадането на забраната за строителство в защитена зона “Камчия”.

“Дюни? Гори? Вода” Въздух? Какво остана? Всичко унищожихте”, пишеше на плакатите на протестиращите.

Протестът е под надслов „Долу ръцете от българската природа“.

ръцете от българската природа. Еколози протестираха срещу строежите по морето - “Долу ръцете от българската природа”. Еколози протестираха срещу строежите по морето

Въпреки че министърът на околната среда и водите разпореди отмяна на спорната заповед за строителството в защитена зона “Камчия”, еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“ виждат трайно решение срещу незаконното строителство в развалянето на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

„Никой не чу властта да казва, че те ще спрат наистина строителството в защитената зона Камчия“, каза пред БНР Андрей Ковачев от „За да остане природа в България“.

1612958410 882 Долу ръцете от българската природа. Еколози протестираха срещу строежите по морето - “Долу ръцете от българската природа”. Еколози протестираха срещу строежите по морето

Еколозите припомнят последните случаи на незаконно строителство край Алепу и Синеморец и настояват за въвеждането на специална защита и незабавно спиране на всички строежи по Черноморието. Те искат разваляне на незаконните заменки, облагодетелствали преди 2009 г. конкретни предприемачи с евтини крайбрежни и горски имоти.

Сред исканията им са отразяване на дюните в кадастъра, пълна забрана на строителството в зоната от 1 км по морския бряг, както и събаряне на незаконните строежи в Синеморец, Алепу и Иракли.

1612958410 975 Долу ръцете от българската природа. Еколози протестираха срещу строежите по морето - “Долу ръцете от българската природа”. Еколози протестираха срещу строежите по морето

Местността „Камчийски пясъци“ се простираща на площ от над 4000 декара и включва най-големия комплекс от дюни в България, при това – съчетан с гори. Именно заради уникалното си значение за биоразнообразието, тази местност се води защитена и беше включена заедно с резерват „Камчия“ в Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *