Доклад на Държавния департамент на САЩ разказа за корупцията и неефективната съдебна система у нас | |

Сподели статията с твоите приятели:

Корупцията по високите етажи на властта, особено в областта на обществените поръчки и използването на средства от ЕС, продължава да буди сериозно безпокойство.

Това се посочва в годишния доклад за инвестиционен климат в България на Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент на САЩ.

Тези доклади помагат на американските компании да проследяват висококачествените, устойчиви и отговорни инвестиции във всяка една от над 170-те икономики, обясниха от посолството на САЩ.

Политическата воля и капацитетът за разследване остават ограничени и България все още не е осъдила окончателно висш служител за корупция. Проведените съдебни преследвания на високо равнище често се разглеждат като избирателни или политически мотивирани и обикновено завършват с оправдателни присъди след дълъг съдебен процес, посочват от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент.

В документа е отбелязано, че чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на закона в България. Наред с ендемичната корупция, инвеститорите свидетелстват за още проблеми, включително трудности при получаването на необходимите разрешителни, непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени, неефективна съдебна система.

България е на 69-то място от 180 държави в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International за 2020 г. – това е най-лошото представяне в класацията сред страните членки на ЕС. Трафикът на хора, наркотиците и контрабандата допринасят за корупцията, пише още в доклада.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *