Докато Китай и Русия се сближават, американският енергиен сектор губи

Сподели статията с твоите приятели:

Докато Китай и Русия се сближават, американския енергиен сектор губи, пише американският журналист Кен Силстейн в списание Forbes. Агенция “Фокус” представя материала без редакторска намеса.

По време на пътуването ми до Китай миналата есен, един участник ме отведе настрана и ми обясни, че китайците никога не са харесвали Русия и Япония, но американците в Китай са харесвани. През следващите месеци този китайски бизнесмен със сигурност е променил мнението си. Президентът Си и президентът Путин се наричат най-добри приятели, а президентът Тръмп само увеличава геополитическото напрежение с Пекин.

Тъй като отношенията между САЩ и Китай се влошават, Русия трупа все повече и повече предимства, които вредят на американския бизнес. Сега Китай, опитвайки се да задоволи ненаситния си енергиен глад, все повече се обръща към Русия, мислейки за прекъсване на връзките с американските петролни и газови компании. Ще продължи ли тази тенденция?

Преди Тръмп САЩ имаха конструктивни отношения с Китай, които се основаваха на сътрудничество и международен ред, каза Даниел Йергин, заместник-председател на IHS Markit, по време на дискусия, организирана от Атлантическия съвет. „Преминахме от взаимозависимост към стратегическа конфронтация и понастоящем говорим на нечуван досега език. Двете икономики са много тясно свързани. Не можем просто да затръшнем вратата и да обявим, че тръгваме. Дължим на Китай трилиони долари. Китайските ценни книжа носят дивиденти на американците “, каза той.

Йергин, който току-що е написал своята книга „Новата карта“, отбелязва, че ако Джо Байдън стане президент, той ще попадне на много опасна територия. Китай е нашият икономически конкурент и партньор. Байдън несъмнено ще намали интензивността на реториката, ще се опита да отслаби драматизма на ситуацията и да нормализира отношенията. На практика енергийният сектор на САЩ трябва да привлече трилиони долари и Китай предлага отлични перспективи в това отношение.

Около една трета от целия китайски внос е обвързан с нефт. Сега на пазара има излишък от нефт и газ и Китай може да ги купува от всеки, когото пожелае. Още преди началото на търговската война с Тръмп Китай гледаше към Русия. Враждебността на Тръмп само ускори тази тенденция. И Русия се радва да работи с китайците. Тя попълва 60% от националния си бюджет от въглеводороди, а нефтът и газът представляват почти една трета от брутния й национален продукт (преди това беше 50%).

Обемът на американския износ на петрол за Китай рязко спадна, докато руският износ се увеличи. През 2005 г. Русия осигуряваше 5% от потреблението на петрол в Китай, но този дял ще нарасне значително благодарение на новото споразумение за доставка на нефт за 270 млрд. долара, сключено за 25 години. А САЩ сега са третият излишен.

„Днес много рядко Русия и Китай говорят лошо един за друг“, отбелязва Робърт Амстердам, адвокат на чуждестранни компании и медиен водещ. Докато Тръмп обвинява Китай, че „изпраща чумата по целия свят“, Си и Путин заедно пържат палачинки. Амстердам обаче казва, че Централна Азия остава пречка за двете страни.

По време на Втората световна война японците нахлуха в Китай и избиха милиони негови жители. В миналото Русия също е имала много трудни отношения с Китай. След първата китайско-японска война руснаците нахлуват в Манджурия през 1890-те. И през 1969 г. те се биха с китайците на остров Дамански. Комунистически Китай смята Съединените американски щати за свой враг след Втората световна война, но дипломацията облекчава напрежението през 1973 г. и двете страни започват дълъг роман.

Но ако сегашното сближаване между Китай и Русия се основава на нефт и газ, то може да не продължи дълго. Китай се ангажира да стане въглеродно неутрална държава до 2060 г. с аргумента, че произвежда най-голям брой слънчеви панели в света и притежава резерви от редки минерали, които се използват при производството на части за електрически батерии за автомобили, като катоди, аноди, електролитни разтвори и т.н.. Една четвърт от всички електрически превозни средства в света се движат по китайски пътища.

В същото време китайската икономика е в пъти по-голяма от руската. Сега Китай се нуждае от руско изкопаемо гориво. Но той се нуждае от не по-малко внос от САЩ. Америка също се нуждае от Китай, тъй като извършва 5% от цялата си външна търговия с тази страна. Американските мултинационални корпорации са широко представени в Китай, където са установили производство. Сред тях са Apple, Boeing, Caterpillar, Microsoft и Tesla.

„Тръмп диагностицира търговски проблем, но лекарството му не действа“, казва Амстердам. „Митата не са нищо повече от данък върху американския потребител. Той създаде несигурност и отслаби американската бизнес общност, като се оттегли от Транстихоокеанското партньорство. ” Китайците добре осъзнават, че въпреки всички заплахи на Тръмп, той няма да може да разруши отношенията. „Това е хартиен тигър“, казва Амстердам. “И в лицето на Си Дзинпин имаме лидер, който сериозно е решил да премахне зависимостта на Китай от американските технологии и американската информация.”

Но да се върнем към Йергин. Накъде мисли той, че върви нашият свят? „Глобализацията не води до никъде. Тя ще се превърне в по-фрагментирана система “, смята Йергин. Въпросът е, че веригите за доставка се възстановяват и геополитическата парадигма се променя. Но той подчертава, че сътрудничеството е необходимо днес повече от всякога и това е трудна задача, тъй като САЩ се капсулираха в себе си, като обърнаха гръб на външния свят. Това причинява смущения и пречи на справянето със сложни глобални предизвикателства като пандемията от COVID-19 и изменението на климата.

Американските отношения с Китай не са били толкова лоши от десетилетия. А приятелството на Русия с Китай е по-силно от всякога.

Съединените щати трябва да възстановят международната си позиция, ако искат американските компании да се върнат в нормално състояние.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *