Доайенът на новия Парламент Мика Зайкова блесна със запомнящи се думи – България

Сподели статията с твоите приятели:

Със запомнящи се думи 79-годишната Мика Зайкова от “Има такъв народ” блесна на старта на 45-ото Народно събрание. Тя ръководи първото заседание на новия парламент в качеството си на най-възрастен народен представител и впечатли депутатите със шеги и закачки, които предизвикаха добро настроение и усмивки в залата.
В началото на заседанието Мика Зайкова съобщи, че се излъчва по БНТ и БНР и призова депутатите за “усмивки и радост”. “Нека народът да види, че народните представители в 45-ото народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор”, аргументра се тя.
Последва нова запомняща се фраза: “Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото НС и дано да съм добра орисница.”
“Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и да пребъде във вековете. Много от нашите предци са умирали с усмивка на уста за свободата на тази прекрасна страна и аз съм сигурна, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Тя е минала през трудни премеждия, съдбовни битки, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал правилния път към Възкресението”, с патос изрече най-възрастният народен представител.
“В деловодството на Народното събрание е внесена оставката на Министерския съвет. Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тука и да си подадат оставката, или е пренебрежение. Пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република”, възмути се Мика Зайкова на решението на Бойко Борисов и министрите да не дойдат в пленарна зала. Изказването ѝ беше посрещнато с аплодисменти от част от народните представители.
“Злобата не е добър съветник, а глупостта се плаща най-скъпо”, пък отбеляза  Зайкова, като цитира част от изказването на Десислава Атанасова от името на групата на ГЕРБ. Тя призова народните представители да се въздържат от обидни намеци.
Икономическият анализатор и финансов експерт не се смути от гафове, които допускаше,  докато четеше имената на депутатите или по процедурата по гласуването.  “Нали съм нова”, “Тук имаше печатна грешка”, “Нещо ми се заплетоха очилата” – подобни фрази предизвикваха усмивки в залата.
Когато депутатите гласуваха кандидатурите за председател на НС на Ива Митева от ИТН и Цвета Караянчева от ГЕРБ, Мика Зайкова продължително се смя, след като попита “Нима всички сте “за”?”
Тя скастри депутатите заради обидните реплики, които звучаха от парламентарната трибуна :”Нека не си разменяме обиди и да не се превърнем в пазар. Дайте оттук нататък да се въздържаме!”
“Не можах да разбера вашето възмущение. Нима не сме най-бедните. Нима България не е страната с единствена минимална работна заплата под 400 евро. Нима нямаме 8.1% разлика между бедни и богати. Айде, да си говорим истината”, обърна се Зайкова към групата на ГЕРБ, която бурно реагира след изказването на Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *