Джесика Ким: Корупционната ендемия на България не се лекува с единична или двукратна ваксинация | |

Сподели статията с твоите приятели:

За разлика от глобалната пандемия от COVID-19, корупционната ендемия на България не може да се лекува с единична или двукратна ваксинация. Това е заболяване, което изисква продължително лечение, усилия и воля, заяви постоянният юридически съветник на посолството на САЩ у нас Джесика Ким в дискусия на Атлантическия клуб за корупцията и върховенството на закона.

Отчетността започва от българските лидери – във всяка партия и на всяко ниво – с подкрепа на принципа, че никой не е над закона – включително самите те, каза Ким.

След което българските лидери трябва адекватно да отговорят на исканията на хората за справедливост и върховенство на закона, за да повишат доверието в демократичната система. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи, ангажирайки се с надпартийна, функционираща правосъдна система и ефективни антикорупционни механизми, заяви още постоянният юридически съветник на посолството на САЩ.

Тя отбеляза, че заради влиянието на олигарси, случаите на конфликт на интереси, злоупотребата с държавни ресурси, липсата на медийна независимост човек разбира защо България остава държавата с най-високи нива на корупция в ЕС.

Джесика Ким пристигна у нас през декември 2019 г., за да заеме поста на постоянен юридически съветник за България и Румъния към Министерството на правосъдието на САЩ. В това си качество тя отговаря за предоставянето на помощ за правосъдната система, за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *