„Деца на партията“ до ветерани в листите на БСП

Сподели статията с твоите приятели:

БСП обяви водачите на кандидат-депутатските си листи за предстоящите парламентарни избори.
Вотът е на 4 април и социалистическата партия стана първата, която показа „локомотивите“, които ще теглят нейните листи.
За пръв път в левицата само един човек ще води две листи – председателят Корнелия Нинова. Тя ще даде битка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в 25-и столичен район и в Пловдив – град.

Първото впечатление е, че левицата заляга на изпитания принцип обновяване и приемственост. Най-младият от кандидат-депутатите е на 31 години, а най-възрастният – на 68 години. 7 от избраните водачи ще са нови лица в парламента, а 23-ма вече имат стаж.

Сред новите лица са Мая Димитрова, Петя Михалевска, Крум Дончев, сред изпитаните ветерани – проф. Румен Гечев, Кристиан Вигенин, Таско Ерменков, Петър Кънев. Едновременно сред ветераните и при новите лица може да бъде записан председателят на варненската структура на БСП – Борислав Гуцанов. Гуцанов отдавна е в активната политика, но за пръв път води листа в родния си град. Червената организация в морската столица е известна с крамолите си и затова само мир да има, досега начело на червената листа в града заставаха знакови лица на партията. Като Стефан Данаилов или проф. Андрей Пантев.

За пръв път начело на листа е младият юрист Явор Божанков (Велико Търново), който си извоюва име като червено острие в този парламент, макар че беше за пръв път депутат. Божанков, който на 11 февруари ще навърши 31 години, е най-младият водач на червена листа. Социалистите в родната му Горна Оряховица застанаха като един зад него. Енергичният депутат е женен и има двама сина.

Ново лице, но с позната фамилия е Петя Михалевска, дъщеря на покойния зам.-министър на строителството Димчо Михалевски. Петя е от „децата на партията“. Влиза в редиците й на 24 години, но участва в кампаниите й много по-отдавна. Лепила е плакати в родния Кърджали още за кампанията на Георги Първанов като кандидат-президент през 2001 г., след това и за Стефан Данаилов през 2005 г., така че за партията тя съвсем не е ново лице. Още повече, че е втори мандат член на Националния съвет на БСП. В червените редици не са тайна заслугите й за това БСП да има депутатски мандат в този парламент. Преди четири години тя бе втора в листите и активно помагаше на водача Александър Симов, който тогава бе новак за родопския град.
Михалевска е завършила Нов български университет, специалност “Политически науки”, следва магистратура в УНСС, специалност – “Маркетинг”. Работи в частния сектор от 2009 г.

Александър Симов също ще води листа в Родопите, но в Смолян. За своите 43 години Симов натрупа значителен стаж в БСП и спокойно може да мине за ветеран. Журналистът с остър език и бърза мисъл е от любимците на партията.

Сред новите стари лица е и Мая Димитрова, която ще води листата в Добрич. От март 2014 г. тя е председател на ОбС на БСП в Добрич. Има зад гърба си и три мандата като общински съветник. В момента е председател на Общинския съвет в града, което е голяма победа за левицата в Добрич. Червените не са имали свой човек на този пост от началото на века.
Димитрова в момента е адвокат на свободна практика.

Друго силно разпознаваемо лице на левицата – юристът Крум Зарков, отново ще води листата в Русе. Зарков е „стратегът“ на изборната победа на БСП на местните избори през 2019 г. Столичанинът успя да стане свой за русенските социалисти и затова няма изненада, че отново ще води в дунавския град. За един мандат възпитаникът на Сорбоната успя да стане основен говорител на БСП по юридическите въпроси. С бързата си реакция зам.-председателят на ПГ на БСП често отиграва за левицата сложни ситуации в парламента.

Ново лице като водач на листа (Габрово) е и рали шампионът Крум Дончев. Но за левицата той не е нов, активно работи в кампаниите й.

За пръв път ще води листа и Ваня Емилова (Силистра). Тя е секретар на Изпълнителното бюро на партията и също съвсем не е непозната за партията. Още повече че е и шеф на червената телевизия – БСТВ.

На изпитани ветерани левицата повери Плевен, Бургас и Разград. В Плевен водач е проф. Румен Гечев, в Бургас – Петър Кънев, а в Разград – Таско Ерменков. И тримата са сред най-разпознаваемите лица в българската политика.

Представяйки червените листи след заседанието на Изпълнителното бюро, лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че са заложили на хора със солидна професионална експертиза и две трети от водачите на листи са юристи, икономисти, лекари, инженери.

В Благоевград води онкологът проф. Георги Михайлов. В политическата му биография има само един депутатски мандат, но за това време професорът успя да се открои като оратор и неуморен критик на неуредиците в здравната система.

Видин запазва водача си – юристът Филип Попов.
Във Враца за пръв път с отговорността да води листата е натоварен досегашният депутат Анастас Попдимитров, директор на театъра в града.

Подобна е и ситуацията в Кюстендил, където листата ще води досегашният депутат, икономистът Румен Георгиев. В 44-ото Народно събрание той бе избран от 23-и софийски избирателен район.

Нови за регионите, където ще водят, са Стоян Мирчев (Перник) и Ирена Анастасова (Ловеч). На предишните избори Мирчев водеше в Силистра, а Анастасова бе избрана от 23-и софийски избирателен район.

Мирчев е от стара червена фамилия. Негов дядо, чието име носи, е социологът проф. Стоян Мирчев, баща му е проф. Михаил Мирчев.
Биткаджийският хъс на Мирчев изглежда му е наследство – дядо му е наричан основния официален критик на Тодор Живков и режима му.

Макар да е само от четири години в активната политика, Стоян Мирчев успя да си извоюва име. От него се очаква да „сложи ред“ в местната червена организация, разбунена, след като кметът Станислав Владимиров публично се противопостави на лидера Нинова.

 

Ирена Анастасова е бивш директор на училище в столичния район „Младост“ и един от основните говорители на червените по темата образование.

Атанас Костадинов е един от малкото водачи на червени листи, които запазват мястото си. И на тези избори, както и на предишните бившият зам.-министър на околната среда в две правителства (на Станишев и на Орешарски) ще води в Монтана. Същата е ситуацията и с Иван Ченчев, който запазва мястото си като водач в София-област.

Първото място в Пазарджик БСП поверява на икономист – Пламен Милев. Той е експерт в отдела за публични политики и анализи на „Позитано“ 20.

В Пловдив – област води Манол Генов, който и сега е депутат.
Зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров ще води листата на партията в Сливен. Той има зад гърба си депутатски стаж от 42-ото Народно събрание. Тогава влезе от Бургас.

Досегашният водач в Сливен ген. Кольо Минев отива в Търговище.
Хасковската листа пък води журналистът Велизар Енчев, чието предаване по БСТВ се радва на широка популярност сред червените симпатизанти. Велизар Енчев е и най-възрастният водач на червена листа.

В Стара Загора ще води Георги Гьоков, който и сега е депутат от старозагорската листа. През 2017 г. обаче той бе втори след водача Драгомир Стойнев.

Шумен и Ямбол са оставени в ръцете на досегашни депутати – Иван Иванов и Кристиан Вигенин. Вигенин също може да мине за ветеран в партията – в червените редици е от четвърт век. Той е бивш министър на външните работи, сега е зам.-председател на парламента.

Трите столични листи също са в здрави ръце – Христо Проданов води в 23-и МИР, Георги Свиленски – в 24-ти, а в 25-и – Нинова.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *