деца в молове само с пълнолетен придружутел, коридори за пазаруване на възрастни

Сподели статията с твоите приятели:

Нови мерки влизат в сила в София заради високия брой нови случаи на COVID-19, съобщи кметът Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

От събота са забранени посещенията в молове на непълнолетни без възрастен придружител. Това решение е взето от софийския оперативен щаб и е съгласувано с ръководствата на търговските центрове, които са съобщили за „сериозни затруднения в контрола на групите от тийнейджъри“, се казва в публикацията на кмета.

Между 10 и 12 часа в хранителните магазини ще има „зелени коридори“ за пазаруване на хора над 65-годишна възраст, което значи, че останалите хора няма да могат да пазаруват в този часови пояс.

Ще се създаде организация за преглеждане на хора с грипоподобни симптоми в част от Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ, бившите поликлиники), съобщи още Фандъкова. Целта е да се облекчи работата на големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи.

Директорите на ДКЦ в рамките на седмица трябва да обособят зони за клинични прегледи, в които екип от лекар, медицинска сестра или лаборант да извършват прегледи и при нужда да правят кръвни изследвания и антигенен тест за коронавирус. Пациентите трябва предварително да са разговаряли с личните си лекари и да имат направление за нужните изследвания.

За последното денонощие с коронавирусна инфекция са диагностицирани 3754 души в България, като най-много са новите случаи в София-град (1264). Много болници съобщиха през последната седмица за изчерпан капацитет за прием на пациенти с коронавирус, а столичната Спешна помощ беше подпомогната от екипи на МВР заради невъзможност да се справи с всички сигнали.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *