Дефицитът и дългът на САЩ се изстреляха до рекордни нива

Сподели статията с твоите приятели:

САЩ натрупа рекорден бюджетен дефицит от 3,1 трлн. долара през фискалната година, приключила в края на септември. За сравнение, дефицитът през фискалната 2019 г. беше “едва” 984 млрд. долара, припомня AFP.

Огромният дефицит отразява усилията на правителството да подкрепи икономиката, засегната тежко от коронавирусната пандемия.

Четирите закона, приети от Конгреса на САЩ през тази година за борба с предизвиканата от Covid-19 рецесия, бяха най-големият фискален отговор на икономическа криза от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Общите федерални разходи през последната фискална година скочиха с цели 47,3% до 6,55 трлн. долара, докато приходите намаляха с 1,2% до 3,42 трлн. долара.

В резултат на всичко това съвкупният държавен дълг на САЩ надхвърли 27 трлн. долара, което е 136% от БВП на страната. Комбинация от рецесия, повишаване на военния бюджет, фискални стимули и намаляване на данъците изстреляха съотношението на държавния дълг към БВП до рекордни нива.

Експертите посочват, че американското правителство ще трябва да се върне към пътя на устойчив дефицит, но трябва да се отложи повишаването на данъците и съкращаването на разходите, необходими за постигането на тази цел, докато отшуми коронавирусната пандемия. Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си

Бюджетната служба към Конгреса заяви, че фискалният дефицит ще остане повишен през следващото десетилетие. Най-ниският прогнозен дефицит през следващото десетилетие е от 1,08 трлн. долара за фискалната 2027 г., прогнозира службата.

Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и водещи икономисти призоваха двете партии в Конгреса да оставят настрана различията си и да приемат повече фискални облекчения във връзка с коронавирусната криза, но в последно време преговорите по нов пакет от помощи попаднаха в задънена улица.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *