Десетки са убити във въоръжени сблъсъци на границата между Киргизстан и Таджикистан

Сподели статията с твоите приятели:

Напрежението между Киргизстан и Таджикистан рязко ескалира през последните дни заради въоръжени сблъсъци, прераснали в най-тежкия военен конфликт в региона от разпадането на СССР през 1991 г.

Сблъсъците започнаха на 28 април, след като ожесточен спор между жителите от двете страни на границата заради инсталиране на камери за наблюдение на водоразпределителен привлече силите за сигурност на двете държави. След цяло денонощие на насилие беше обявено прекратяване на огъня, но обстановката остава напрегната.

Властите в Киргизстан твърдят, че над 30 техни граждани са убити, а над 150 – ранени. около 20 000 души, предимно жени и деца, са били евакуирани от села, разположени близо до границата.

Официални представители на Таджикистан, авторитарна държава със строг контрол върху потока от информация, заявиха, че деветима техни съграждани са ранени, а двама са откарани в болница с огнестрелни рани, съобщиха служители. Според коренспонденти на Радио Свободна Европа в региона обаче най-малко 12 таджикистанци са били убити, а ранените са десетки.

Граничната служба на Киргизстан съобщи в събота, че е забелязала движение на таджикистанска военна техника в посока към границата, а както и военна блокада на път, свързващ две киргизстански области в района на Баткен.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *