Десетки или стотици хиляди ще са заразените през есента?

Сподели статията с твоите приятели:

Стотици хиляди българи може да се заразят с коронавирус до края на 2020 г. Това ще се случи при най-негативния сценарий за развитието на епидемията от Covid-19 у нас. Ако той се сбъдне, здравната система ще започне да отказва, а починалите ще са хиляди. Новите случаи са по-малко, но заболеваемостта скача

Това предупреди пред NOVA математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е главен анализатор в Националния оперативен щаб. Експертът очерта 4 варианта за разпространението опасния вирус в България в следващите месеци.

Най-оптимистичният сценарий е всички българи отново да спазват мерките, както се случваше по време на извънредното положение през март и април. Така в края на август заразените ще бъдат 11 500, а в края на септември – 13 500. Това е малко вероятно да се случи, признава проф. Витанов.

Вторият сравнително оптимистичен вариант е 80% от хората в България спазват мерките, а някаква част от 20-те процента, които досега не са ги спазвали, все пак да започне да се придържа към тях. Тогава в края на август ще има общо 14 000 инфектирани с Covid-19. В края на септември ще станат поне 20 000.

Третият сценарий отговаря на сегашната ситуация у нас – 80% спазват мерките, а 20% (около 1.5 млн. българи) продължават да ги нарушават. Тогава заразените в края на август ще са 16 000, а в края на септември – 25 000.

При четвъртия вариант здравната система започва да отказва. Проф. Витанов предполага, че при него броят на заразените ще достигне шестцифрено число в късната есен. “Ако нещата в България се развиват по неблагоприятния сценарий, може да се стигне до четирицифрено число на смъртните случаи”, предупреди експертът.

Безхаберие и откровена глупост: Как България изтърва заразата

Според математическия модел на кризисния щаб досега едва около 80 000 българи са се срещали с вируса. “Това е много далеч от 70-80%, за да говорим за стаден имунитет”, посочи математикът от БАН.

Той разкри на какво се дължи големия ръст на заразените у нас в последните седмици. “Има около 1.5 млн. души, които не спазват мерките, за голяма част от тях вирус няма”, отбеляза Витанов и ги сравни с резервоар, който произвежда доста нови случаи.

Така от 5-6 случая в края на май и началото на юни сме стигнали до настоящото положение. “Ако продължаваме така, не ни очакват добри времена”, предупреди Николай Витанов.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *