Десетки задържани демонстранти и журналисти

Сподели статията с твоите приятели:

Около 50 протестиращи бяха задържани в столицата на Беларус след сблъсъци с полицията, предаде Ройтерс. Това се случи в началото на седмично шествие, осъждащо считаното за измамно преизбиране на президента Александър Лукашенко, съобщи Франс прес.

Служителите на силите за сигурност на Беларус използваха зашеметяващи гранати и водни оръдия, за да разпръснат демонстрантите в центъра на Минск.

Правозащитната група “Вясна” съобщи, че арестуваните са най-малко 67. Над половината от тях – 35, са журналисти, отразяващи протестите на беларуската опозиция.

Това не е първото задържане на представители на медиите. В края на август беларуският Съвет за сигурност отне акредитациите на поне 17 журналисти от международни медии, които отразяват протестите.

Бившата съветска република с 9,5-милионно население е разтърсена от масови протести, които започнаха след президентските избори на 9 август. Според опозицията те са били манипулирани от лидера ветеран Александър Лукашенко. Той отрича това. Европейският съюз и САЩ обаче отказват да признаят изборната му победа за легитимна.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *