Депутати под карантина ще спасяват кворума от вкъщи | |

Сподели статията с твоите приятели:

Депутати под карантина ще могат да работят от вкъщи, това реши изненадващо парламентът, като промени собствения си правилник по предложение на ГЕРБ. Така управляващите ще си решат проблема с кворума, който днес беше осигурен с абсолютния минимум от 212 народни представители с близо час закъснение.

под карантина ще спасяват кворума от вкъщи - Депутати под карантина ще спасяват кворума от вкъщи | |

под карантина ще спасяват кворума от вкъщи - Депутати под карантина ще спасяват кворума от вкъщи | |

От БСП обявиха, че са видели как се е регистрирал депутат от управляващото мнозинство, поставен под карантина. ДПС няма да участва в заседанията на парламента следващата седмица, докато не получи уверение от здравния министър, че в залата не са присъствали заразени или поставени под карантина народни представители, които да осигурят кворума в залата, обяви зам.-председателят на групата на ДПС Халил Летифов.

Според промяната в правилника карантинираните депутати ще използват видеоконферентна връзка, за да се регистрират за осигуряване на кворум, да участват в гласувания и дори да се изказват по време на дебатите. Единственото условие е предишния ден да са предупредили ръководството на парламента, че искат да участват в заседанието, за да получат линк за достъп.

При извънредно положение или извънредна епидемична обстановка други институции и държавни органи могат да работят онлайн, но за Народното събрание това би било в нарушение на конституцията. Такова поне беше мнението на юристи, до които се бяха допитали от ГЕРБ при пролетната карантина. 

Според източници на OFFNews в ГЕРБ се обмисля възможността целият парламент да заседава онлайн.

Това е втори опит за спасяване на кворума чрез промяна на правилника тази седмица, след като в сряда заседанието се провали. От есента за осигуряването му не се регистрират депутатите от БСП и ДПС. В четвъртък управляващите промениха правилника, като дадоха повече права за изказвания от парламентарната трибуна на отцепниците от БСП, което според депутати от опозицията е купуване на кворум.

Днес обаче кворум бе събран от последния възможен опит и с минимален брой гласове – 121, а управляващите извънредно вкараха обсъждането на бюджетите на първо четене. БСП и ДПС обявиха, че в залата има и карантинирани депутати от управляващото мнозинство, дошли в нарушение на правилата, за да осигурят кворум.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *