Ден 57. Протестът продължи с участието на хиляди

Сподели статията с твоите приятели:

Хиляди протестираха в четвъртък вечерта с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Те се събраха на площад “Независимост” и преминаха с шествие до “Орлов мост”, където разпънаха символично две палатки.

Новината идва ден след като полицията арестува 126 души, употреби сълзотворен газ и упражни насилие над протестиращи. Днес сме още по-мотивирани, каза един от лидерите на “Зелено движение” Борислав Сандов, който в сряда беше сред арестуваните. Той каза, че е прекарал последното денонощие с шестима души, затворени в килия, пригодена за двама.

“Целта на Борисов, на Гешев и тези, които пратиха силоваците, е да всяват страх, но няма да успеят. Не и този път”, каза Сандов пред участниците в демонстрацията.

Насилието, което беляза 56-ия ден на протеста, беше последвано от изказвания на представители на ГЕРБ, че няма да подават оставка. През деня на площада пред бившия партиен дом имаше няколко десетки души, макар че призивът на организаторите беше за продължаване на демонстрациите. Полицията изтласка малобройния митинг от уличното платно. Натрупването на тези събития породи очаквания за обезкуражаване на протестиращите.

В четвъртък вечерта хиляди хора викаха отново “Оставка” и “Мафия”, а ораторите съобщаваха за нова фаза на протестите. Пред журналисти различни демонстранти заявиха, че събитията от сряда само са подсилили техния гняв и че те са решени да останат на улицата до оставката на правителството.

В 19.30 участниците блокираха движението по бул. “Цар Освободител” и “Орлов мост”. Плътни кордони обкръжаваха сградата на бившия партиен дом и традиционната сграда на Народното събрание.

По-рано през деня един от организаторите на протеста Арман Бабикян нарече събитията от предишната нощ “грозна театрална постановка на властта”. В изявление в четвъртък президентът Радев също нарече “режисирани от властта” провокациите сред протестиращите, които са довели до полицейската акция.

“Имахме 57 дни мирни протести и е очевидно, че не сме мутри”, каза Бабикян. “От трибуната снощи многократно призовавахме да се спре насилието, да се освободи периметър и да се запази спокойствие, но това не стана. Не знам наистина защо полицията търпя толкова дълго тези бомбардировки, за да нападне после обаче невинните хора”, добави той.

“Причината да държат час и половина униформените да ги гърмят, беше точно тази – да може да се покаже колко са лоши протестиращите и че сред тях има криминални елементи”, каза адвокат Николай Хаджигенов, който също е сред организаторите на протеста.

Третият организатор – скулпторът Велислав Минеков предупреди, че по случаите в сряда ще бъдат сезирани европейските институции и посолствата на държавите от ЕС, САЩ и Великобритания.

Протестите в България продължават 57 дни с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Те започнаха след като един от лидерите на извънпарламентарната опозиция Христо Иванов засне пристигането си на държавен плаж. Той беше избутан обратно в морето от охранители на НСО, пазещи частен имот до плажа, който се използва от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Два дни по-късно, след като президентът призова да се свали държавната охрана от Доган и депутата на ДПС Делян Пеевски, прокуратурата произведе обиск в президентството и арестува двама души от екипа на държавния глава. Часове по-късно започнаха протестите.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *