Демократична България не иска мандат за управление, ще подкрепи ИТН | |

Сподели статията с твоите приятели:

Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент. Отреди ви важна роля в 45-тото НС, не по-малко важна роля в общия политически дневен ред на страната.

Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с “Демократична България”. Искам да знам каква е вашата готовност да се създаде правителство, както и за третия мандат за съставяне на кабинет, ако той дойде при вас, попита Радев. 

ДБ има своята амбициозна визия за кризите в държавата. Считаме, че на първо място е волята на избирателите. На ДБ избирателите отредиха пето място. Не считаме, че това предполага мандат за съставяне на правителство, заяви Христо Иванов. Не смятаме, че с 27 депутати можем да имаме претенция за управленски мандат. Но нека да извървим хода до третия мандат и тогава ще дадем окончателна оценка на ситуацията, допълни той. 

По думите му ДБ няма да поставя предварителни условия. Ако те потърсят нашата подкрепа, ние сме готови да влезем в отговорни и конструктивни разговори, на база на тяхната визия какво ще бъде тяхното управление. Същевременно ние ще спазваме ангажиментите и целите, с които е явихме на тези избори – без да ги наричаме предварително условия“, посочи Иванов.

На срещата присъстваха и другият съпредседател на коалицията Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Трябва да преценяваме отговорността не само да бъде излъчено управление, а това да бъде кабинет на промяната. Осъзнаваме своята отговорност за създаване на такова правителство, но не бива да отхвърляме и възможността за провеждането на още по-честни и излъчващи доверие предсрочни избори, допълни той. 

Поставихме своите дългосрочни законопроекти, но сме готови да осигурим и краткосрочна перспектива с бързи промени, необходими за провеждането на предсрочни избори, обясни Христо Иванов. 

Всякакви въпроси за министерски кресла, пейки и маси, са второстепенни, заяви след срещата Иванов в отговор на въпрос дали ДБ ще участва със свои министри в правителство на Иам такъв народ. Важно е да има правилтелство на промяната, подчерта отново той. 

Въпрос на инициативност от партиите, с които имаме допирни точки, е да ни дадат подписи за предложението за промяна на Конституцията, каза още Христо Иванов. 

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *