Демократите превръщат Капитолия в постоянна военна база

Сподели статията с твоите приятели:

Близо месец, след като бунтовниците плячкосаха Капитолия, хиляди бойци от Националната гвардия продължават да са във Вашингтон, защитавайки града от неуловима екстремистка заплаха, която така и не се материализира, пише вестник Washington Examiner в редакционна статия, представена от Агенция “Фокус” без редакторска намеса.

Със сигурност присъствието на Националната гвардия беше необходимо на 6 януари, когато екстремистите атакуваха Капитолия. Беше необходимо и в дните непосредствено след бунта в случай на продължение на насилието. Но изглежда, че заплахата вече я няма. Встъпването в длъжност на президента Байдън се проведе без инциденти и законодателите се върнаха към работата си само с няколко допълнителни проверки за сигурност, колкото да се покаже, че се прави нещо.

В светлината на това се набива на очи въпросът, защо войниците продължават да са във Вашингтон? Никой не може да ви даде ясен отговор.

Позовавайки се на очаквани „граждански вълнения“ в столицата на страната, на Националната гвардия е наредено да остане в града до края на март. Оградите с бодлива тел блокират огромна площ от територията на Капитолия от обществеността, а в много части на града пътищата все още са затворени. Някои членове на правоохранителните органи на столицата искат тези мерки за сигурност да станат постоянни.

Това е нелепо. Няма конкретна, очевидна заплаха. Правителството не бива да си създава навик да разполага голяма постоянна армия като предпазна мярка. Дори изпълняващият длъжността секретар на армията Джон Уитли заяви, че не знае да има някаква конкретна заплаха.

„Има няколко предстоящи събития – не знаем какви са – през следващите няколко седмици и те са загрижени, че може да има ситуации, при които има законни протести, протести, защитени с Първа поправка, които биха могли да бъдат използвани от злонамерени играчи или други проблеми, които могат да възникнат“, каза той пред репортери.

Демократите твърдят, че присъствието на Националната гвардия все още е необходимо, тъй като процесът на импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп може отново да привлече агитатори. Но ако демократите имат доказателства за планиран протест в стил 6 януари, те все още не са ги споделили с никой друг.

Ясно е, че демократите искат да поддържат видимото ниво на заплаха възможно най-високо по партийни причини. Бунтът на Капитолия разкри много грозен елемент в дясното крило и демократите искат да затвърдят впечатлението, че това е определящата характеристика на техните републикански опоненти, задържайки мерките възможно най-дълго.

Няма значение, че бунтът в Капитолия бе извършен от единична група екстремисти – демократите искат да изобразят всички поддръжници на Тръмп и републиканските гласоподаватели като злодеи, така че никога повече да не спечелят избори.

Но това е прекалено! Ако демократите искат да изтъкнат нещо за Републиканската партия – което е нормално в обичайните политически боричкания – не им трябва да превръщат столицата на страната във военна база, за да го направят.

А членовете на Националната гвардия не обичат да бъдат използвани като политически реквизит. Демократите трябва, ако имат способността и волята, просто да насърчават избирателите да обявят присъдата си над републиканците пред урните.

Междувременно е дошъл моментът войските ни да се приберат у дома. Градът може да изготви план с Националната гвадия за светкавично разполагане, ако се появи очевидна заплаха. Дотогава войските трябва да се разпръснат, оградите да бъдат премахнати и Вашингтон да се върне към своите неща, вместо да се държи като град, който е обсаден.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *