“Да си говорим”. Германският външен министър е против по-строги санкции срещу Русия заради Навални

Сподели статията с твоите приятели:

Германският външен министър Хайко Маас се обяви против налагането на по-строги санкции на Русия заради случая с изпратения в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, предаде ДПА, като цитира интервю на министъра за телевизия ARD. Маас каза, че се съмнява, че подобни мерки ще подобрят положението на Навални.

“Мисля, че ще се случи точно обратното”, каза външният министър и припомни, че ЕС вече е използвал два пъти подобни инструменти срещу Русия – след отравянето на Навални и след като той беше арестуван при връщането си в родината.

ЕС призовава от месеци за освобождението на Навални, който беше осъден за нарушаване на условията по стара условна присъда. Той не можеше да ги изпълни, защото се намираше на лечение в Германия, след като беше отровен с Новичок и едва не умря. Хиляди привърженици на критика на Кремъл се събраха миналата седмица в много руски градове с настояване за освобождаването му.

Според германския външен министър санкциите, наложени на Русия заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна, ще останат в сила, докато не се стигне до решение.

“Но не е в наш интерес да се включваме в тази конфронтационна врява”.

Маас каза, че лошото състояние на отношенията между Берлин и Москва, както и между Брюксел и Москва, е повод за диалог. “Връзките не трябва да остават в това състояние, а за да промените това, трябва да си говорим”, каза той.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *