“Да са по-смели”. Циханоуска призова ЕС и САЩ за по-строги мерки срещу режима на Лукашенко

Сподели статията с твоите приятели:

ЕС и САЩ да са по-смели и по-силни в мерките си за прекратяване на “спорното управление” на беларуския президент Александър Лукашенко. За това призова опозиционната лидерка Святлана Циханоуска, предаде Ройтерс.

В изказване на онлайн събитие с участието на няколко външни министри на ЕС тя призова Евросъюза да ускори приемането на четвъртия си пакет санкции срещу поддръжници на Лукашенко.

Той е на власт от 1994 г. След последните президентски избори през август 2020 г., които според мнозина са били фалшифицирани, в Беларус започнаха масови протести. Беларуският лидер отговори на демонстрациите срещу него с репресии и арести.

Резултатите от последните избори не са признати за легитимни от Европейския съюз и САЩ заради данните за манипулации.

Опозиционната лидерка Святлана Циханоуска призова за международно разследване на нарушенията на човешките права, а отговорните за тях да бъдат обявени за терористи. “Международната реакция все още е твърде скромна”, каза Циханоуска, която след избирите се установи в Литва.

По данни на ООН от началото на демонстрациите полицията е задържала повече от 27 хиляди души. Има данни за изтезания и за няколко починали. Демонстрациите продължават щести месец.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *